“Odluka Grčke će biti periodično razmatrana, oprezno planirajte putovanje u inostranstvo”

FOTO TANJUG/RADE PRELIC/
887

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će odluka Grčke da zbog epidemije korona virusa od jutros zatvori granicu za građane Srbije biti periodično razmatrana i da bi mogla da bude preinačena, ali i upozorio građane da je epidemiološka situacija svuda u svetu veoma promenljiva i da treba oprezno da planiraju putovanja u inostranstvo.

“Ova odluka će biti periodično razmatrana, prilikom sledećeg razmatranja će biti uzete u obzir neke druge činjenice, jer i Grčka ima interes da dolaze strani turisti, kojih ima mnogo iz Srbije”, rekao je Dačić za RTS.

On, međutim, ističe da se epidemiološka situacija u svetu, kao i odluke država o merama koje preuzimaju unutar zemlje i na granicama, stalno menja.

“Mi sad imamo listu zemalja u koje je moguće slobodno ući, ali to je bilo i sa Grčkom do jutros, tako da nikad ne znate kakve će mere biti donete, naročito zato što pandemija u ovom trenutku nije u silaznoj fazi”, poručio je Dačić za RTS.

Dačić je rekao da Srbija u tom smislu ima problem sa Grčkom, Hrvatskom, Crnom Gorom, dok su Bugarska i Turska za sada sa slobodnim prolazom i da je pitanje do kad će to trajati.

On je istakao da je ta odluka Grčke neprijatna i loša, ali i dodao da su Grci do sada bili korektni, budući da je Srbija bila jedina država van EU čijim građanima je bio dozvoljen ulazak.

“Ovo su odluke koje se donose iznenada i bez prethodnog informisanja. Da se ovo desilo, a ne bi se ni desilo, u neko drugo vreme, bio bi težak skandal, ali je situacija s koronom takva da svi građani koji kreću na put moraju da se informišu”, rekao je Dačić.

Ministar je dodao da će u Grčku moći da uđu građani pod uslovom da postoji neophodno putovanje, odnosno službeno putovanje, zbog lečenja ili školovanja, ali da će i za to biti potrebne posebne dozvole.

On je podsetio da je EU nedavno donela preporuku svim članicama da Srbiju stave na listu zemalja iz koje će građani moći slobodno da putuju, ali da je to bila samo preporuka.

“Nama predstoji razgovor sa svim članicama pojedinačno, jer mnoge ne priznaju tu odluku”, istakao je Dačić.

Naveo je da građani o situaciji na granicama mogu da se informišu u Ministarstvu spoljnih poslova, diplomatsko konzularnim predstavništvima ili diplomatskim predstavništvima zemlje u koju žele da putuju…

Upitan šta da rade srpski turisti koji su uplatili letovanje u Grčkoj, Dačić je rekao da diplomatija nema veze sa tim, da je za to zaduženo Ministarstvo trgovine, te da diplomatija ne može da rešava odnos građana i turističkih agencija.

“To pitanje zavisi i od korektnosti turističkih agencija, one bi morale da vode računa o ovim uslovima korone, kada je promenljiva situacija, da imaju u vidu da ovako nešto može da se desi”, rekao je Dačić i dodao da se ceo svet već suočavao sa otkazivanjem letova i aranžmana i da se nada da su svi građani izvukli pouke.

On savetuje građanima Srbije da “ostanu kod kuće” i letuju u Srbiji.

Od jutros do 15. jula državljanima Srbije je privremeno zabranjeno da ulaze u Grčku.

Grčka zbog kovida jutros zatvorila granice za građane Srbije: “Upozoravamo da ne krećete na put”

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More