“Još dugo će nas pratiti”! Beč razmišlja da ponovo uvede mere, ministar zdravlja zabrinut

(AP Photo/Ronald Zak)
1,067

Prvi put nakon 19. maja u Austriji je u ponedeljak zabeleženo više od 1.000, tačnije 1.012 aktivno bolesnih osoba od korona virusa. Najviše u austrijskoj pokrajini Gornjoj Austriji (414) i Beču (347).

U poslednjih 24 sata zabeleženo je 85 novih slučajeva zaraze, od čega 57 u Gornjoj Austriji, koja je postala leglo zaraze kako je pokazao klaster zaraženih u crkvenim redovima i novi klaster zaraze u tri klanice u ovoj austrijskoj pokrajini, prenosi “Telegraf”.

Sledi Beč s 21 novozaraženom osobom, Donja Austrija sa 5, Salzburg i Štajerska svaka s po jednim novim slučajem zaraze. Preostale četiri pokrajine u ponedeljak nisu imale novozaraženih Covidom-19. Nakon naglog porasta broja novozaraženih u Gornjoj Austriji od ponedeljka su na snazi strože mere.

Austrija: Ponovo više od 1.000 aktivno obolelih, 86 novih slučajeva, evo gde najviše novozaraženih

Naime, ponovo je vraćena mera obaveznog nošenja maski pri ulasku u državne institucije, a pojačane su i kontrole u sredstvima javnog prevoza, gde je takođe obavezno nositi masku, čega se svi ne pridržavaju. Kako je u ponedeljak na konferenciji za novinare u Beču rekao bečki gradonačelnik Majkl Ludvig „nije isključeno“ ni ponovno uvođenje strožih mera u glavnom gradu Austrije.

“Koronavirus će nas još dugo pratiti. Ono što je posebno važno jeste da uvek vrlo brzo saznamo šta je uzrok, koje su kontakt osobe i da klaster zaraze brzo izolujemo i preduzmemo potrebne mere. A to trenutno dobro funkcioniše”, rekao je Ludvig.

Da iz dana u dan ima sve više novoobolelih od koronavirusa u Austriji brine i domaćeg ministra zdravlja Rudolfa Anšhobera, koji vezano uz Gornju Austriju koja je postala žarište tvrdi da je najvažnije što je moguće više testirati, pogotovo u sumnjivim područjima kao što su starački domovi, zdravstvene ustanove, spavaonice odnosno stanovi radnika i ljudi koji žive u teškim radnim i stambenim uslovima, klanice, itd.

“Posebno je važan značaj i uspeh naše dalje strategije testiranja”, rekao je ministar i istakao kao je na nedeljnom nivou moguće sprovesti 25 do 30.000 dobrovoljnih testova, napomenuvši kako su danas započeli dobrovoljni skrining programi.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u Austriji je od početka pandemije do danas zabeleženo ukupno 18.270 obolelih od čega je njih 78 trenutno hospitalizovano, uključujući 11 na Odeljenjima intenzivne nege. Ozdravilo je 16.647 osoba, a 706 je preminulo.

Ukupno je dosad testirano 654.105 ljudi.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More