Najveći priliv bolesnika od početka epidemije, medicinski radnici ozbiljno zabrinuti

FOTO TANJUG / DRAGAN VUJOVIC
85

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je u roku od 24 sata na bolničko lečenje primljeno 227 pacijenata sa upalom pluća.

On je za Tv Pink naveo da je na bolničkom lečenju trenutno u Srbiji oko 4.000 pacijenata koji su kovid pozitivni ili imaju simptome kovida, a čekaju se rezultati.

U okviru novih mera u Tutinu, Sjenici, Novom Pazaru Vojska Srbije će izvršiti dezinfekciju ulica, zdravstvene ustanove.

Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije nalaze se 92 pacijenta sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, kaže za RTS da su u poslednja 24 časa u bolnice širom Beograda primljena 144 bolesnika.

Ivana Milošević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, navela da je tokom poslednja 24 sata pregledano 320 bolesnika, oko 100 u toku noći.

Navodi da otkad je ovo počelo, zdravstveni radnici su prvi put ozbiljno zabrinuti.

“Sa ovolikim prilivom bolesnika pitanje je koliko ćemo moći da izdržimo. Zato apelujem na sve vaše gledaoce da se maske nose”, istakla je Miloševićeva.

Ističe da je na intenzvinoj nezi Infektivne klinike 15 bolesnika, na raspiratorima 11, šest na invazivnoj, a pet na neinvazivnoj ventilaciji.

“Svi bolesnici i oni koji su na invazivnoj i neinvazivnoj su potencijalno životno ugroženi. Ima puno mladog sveta, imali smo jednog bolesnika u dubokoj starosti. Pažnju moraju da obrate svi”, naglasila je Miloševićeva.

Kaže da je sada mnogo teže nego u martu i aprilu.

“Mnogo nam je teže, jer onda kada se prešlo na našu dobru volju i našu savest, stvari su krenule drugim tokom. Brine nas ogroman priliv u bolnice širom Srbije. Sa ovakvim prilivom bolesnika plašim se da nećemo moći da zbrinemo sve bolesne ljude”, navela je Miloševićeva.

Navodi da moraju da se poštuju sve mere jer, kako je naglasila, ako se ne poštuju mere “nećemo moći da se izborimo sa ovom pošasti”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More