Istorijska odluka Nemačke, gase SVE svoje nuklearne elektrane, evo kad i postrojenja na ugalj

Foto: Pixabay
261

Nemačka će do 2022. ugasiti sve svoje nuklearne elektrane, a do 2038. zaustaviti sva postrojenja za proizvodnju energije iz uglja i drugih fosilnih goriva.

Na osnovu zakona koji je doneo nemački parlament Bundestag , za podršku u prelaznom razdoblju do uspostave energetike s niskim ili nultim nivoom emisije ugljenika, država će prema novom zakonu izglasanom krajem prošle nedelje, do 2038. godine regije u kojima se vadi lignit, operatore elektrana i zaposlene podržati sa ukupnim iznosom do 14 milijardi evra.

Savezna vlada obvezala se da preduzme dodatne mere u iznosu od 26 milijardi evra za stanovništvo u područjima čija se privreda zasniva na proizvodnji uglja.

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer rekao je zakon o napuštanju uglja istorijski te da se njime osiguravaju zaštita klime i održivosti.
– Sve to znači da smanjujemo emisiju ugljen-dioksida za trećinu i stvaramo nova radna mesta za one koji su pogođeni napuštanjem uglja – rekao je Altmajer.

Što se tiče nuklearnih elektrana, novi zakon je operacionalizacija dogovora nemačke vladajuće koalicije s kraja maja, koja se usaglasila da će Nemačka do 2022. godine ugasiti sve svoje nuklearne reaktore.

Nemačka je nuklearkama pokrivala 23 odsto svojih potreba za električnom energijom i moraće do 2022. da pronađe načina kako to da nadoknadi.
Zatvaranju nuklearki protive se četiri velike kompanije: RWE, E.ON, Vattenfall i EnBW, koje njima upravljaju. Smatraju da će se njihovo zatvaranje jako odraziti na nemačku industrijsku bazu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More