Preminula baka Nada, jedna od četiri preostale starice srpske nacionalnosti u Đakovici

Foto: Printscreen/Twiter@MilosPeric1244 arhiva
418

ĐAKOVICA – Danas je preminula jedna od preostale četiri starice srpske nacionalnosti koje žive u Đakovici. Baka Nada i njene sugrađanke poslednje su Srpkinje koje žive u urbanom delu Đakovice.

Četiri Srpkinje koje žive u Đakovici, ostale bi zaboravljene da letošnja izjava predsednika Vučića o broju Srba koji žive širom Kosova i Metohije nije naišla na kritike i demantije kako i lokalnih medija, tako i crkvenih velikodostojnika.

„A ko od vas hoće u Đakovici da živi…. je l’ ima ikoga od vas….. ja neću, a je l’ ima ikoga od vas. A nema nikog, nema nikog, al’ je to vekovna srpska zemlja koju ćemo da čuvamo 5.000 godina, al’ nema nijednog Srbina i ko će da ode tamo,“ bila je izjava predsednika Vučića koja je izazvala reakcije kosovskih Srba.

Između ostalih, izjava je izazvala i reakciju arhimandrita Save, igumana manastira Visoki Dečani koji je tada rekao da „za Đakovicu ne može da mu oćuti“.

„Kao čovek i monah, koji sa svojom bratijom živi u manastiru Dečani, koji je 5 puta oružano napadan nakon rata od strane albanskih ekstremista (iako me zlonamernici nazivaju borcem za nezavisno Kosovo) duboko sam povređen, ali ne lažnim optužbama protiv sebe, jer Bog zna i narod zna ko su Dečanski monasi, već dubokom nepravdom koja je nanesena našim hrabrim Srpkinjama u Đakovici i svim onim prognanim Đakovčanima, koji bi se rado vratili u Đakovicu, da im u toj nameri ne oduzimate i poslednju nadu vi, koji bi sa albanskim vođama da dele Kosovo i Metohiju i nateraju preostale Srbe u progonstvo, i otpišu ih kao suvišak.“

Tom prilikom je nazvao ove starice “junakinjama našeg vremena”.

O staricama iz Đakovice portal KoSSev je pisao i pred Božić ove godine kada je takođe iguman manastira Dečani izvestio da su zbog “navodnog mirnog protesta” Albanaca iz Dečana protiv dolaska Srba u obilazak pravoslavne crkve, ove starice ostale zaključane u manastiru.

Božićna liturgija tada nije služena, niti je iko mogao da donese badnjak.

Raseljeni Srbi od dolaska su odustali upravo zbog protesta Albanaca.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More