Srpski jezik za 1.500 đaka u dopunskim školama u Sloveniji

Foto: PixaBay
46

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dogovorilo je rad dopunskih škola u Sloveniji i Albaniji i lektore za srpski jezik na univerzitetima u Ljubljani i Tirani.

Zahvaljujući Ministarstvu spoljnih poslova i ambasadi Srbije u Ljubljani, kao i udruženjima Srba i Srpske pravoslavne crkve u Sloveniji, došlo se do saznanja da je 1.500 učenika u dopunskim školama iskazalo potrebu za učenje maternjeg jezika i nacionalne kulture, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministar Mladen Šarčević rekao je da je u završnoj fazi priprema formiranja grupa po regijama i obezbeđivanja prevoza, kao i nastavnika koji će raditi i dodao da je potrebno ukupno 12 nastavnika, od čega već četiri žive u Sloveniji.

On je rekao da će za buduće nastavnike biti sproveden konkurs u narednom periodu, kao i da zbog novonastale situacije u ovom trenutku nije moguće da se potpiše protokol o korišćenju slovenačkih škola, ali će, kako kaže, to biti realizovano tokom leta.

Kako se navodi u saopštenju, poslednjih godinu dana intenzivno se radilo i na formiranju srpskih dopunskih škola u Albaniji, u Fjeru i Skadru.

Obezbeđena su dva nastavnika, kao i lektor za srpski jezik na univerzitetu u Tirani.

U Beogradu je nedavno potpisan Sporazum između Filološkog fakulteta iz Beograda i Fakulteta za strane jezike iz Tirane, koji podrazumeva formiranje katedre srpskog jezika i uvođenje lektora.

Šarčević je naglasio da je to istorijski događaj za zajednicu Srba u Albaniji, jer Srbi nikada nisu imali svoje škole ni učenje jezika na nivou univerziteta.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More