“Ne putujte na Balkan i ne koristite njihove jeftine testove”, neobičan apel Sebastijana Kurca

Foto: PrintScreen/YouTube
14,572

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ponovo je danas apelovao na stanovništvo u toj zemlji da ne putuju u države Zapadnog Balkana, zbog nepovoljne epidemiološke situacije u regionu, kao i da ne koriste “jeftine balkanske testove”, kako ne bi odlazili u karantin pri povratku u Austriju.

Kurc je, nakon razgovora sa predstavnicima austrijskih pokrajina, rekao da iako postoji velika emocionalna povezanost mnogih Austrijanaca sa zemljama Zapadnog Balkana, ipak ne treba putovati u države regiona.

“To je ove godine problem. Mogu samo da apelujem da se pridržavaju upozorenja za putovanje. Imamo dnevno više slučaja zaraza koje su ”uvežene” sa Balkana, čiji uzrok može da se utvrdi na Zapadnom Balkanu”, rekao je Kurc.

Kurc je pozvao i poslodavce da obavezno vode računa da se poštuje mera dvonedeljnog karantina, nakon putovanja na Zapadni Balkan i povrataka u Austriju, te da se zaposlenima dozvoli da se prevremeno vrate na posao u firme.

Takođe, apelovao je na one koji putuju u zemlje regiona da se ne testiraju na destinaciji odmora.

“Upozoravamo na jeftine testove sa Balkana da bi se oslobodili karantina”, rekao je Kurc.

Na osnovu upozorenja za putovanje na Zapadni Balkan povratnici iz tih zemalja moraju se podvrgnuti dvonedeljnom karantinu ili obaviti PCR test, koji, ako je negativan, prekida karantin.

U Austriji PCR testovi koštaju od 110 do 240 evra.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More