“On je NAŠ”! Svetski poznati glumac “Tarzan” rođen je u SRBIJI! (VIDEO)

Foto: PrintScreen/YouTube/Džon Vajsmiler
3,689

Malo selo Međa u Banatu rodno je mesto čuvenog Džona Vajsmilera

Dugo je bila velika nepoznanica da je holivudska zvezda, čovek koji se u svetu filma proslavio igrajući Tarzana, rodom iz Srbije, piše Glossy.

Malo selo Međa u Banatu rodno je mesto čuvenog Džona Vajsmilera, zapravo vanserijskog šampiona u plivanju, koji je baš na današnji dan ispisao istoriju ovog sporta.

Tarzan je tog 9. jula 1922. godine postavio svetski rekord u trci na 100 metara isplivavši ovu deonicu za 58,6 sekundi čime je postao prvi čovek na svetu koji je to uspeo za manje od minut! A to je bio samo jedan od njegovih 28 svetskih rekorda. Osvojio je pet zlatnih plivačkih medalja na olimpijskim igrama, pa čak i jednu bronzanu igrajući za vaterpolo reprezentaciju SAD.

Preminuo je u Meksiku 20. januara 1984. godine, ali će legenda o Tarzanu i vanserijskom sportisti zauvek živeti.

Priča o glumcu Džoniju Vajsmileru koji je tumačio lik Tarzana, najvećeg heroja i zaštitnika džungle i nakon jednog veka ne prestaje da zaokuplja pažnju javnosti, piše Telegraf.

Iako postoje razne informacije o poreklu i rođenju ovog glumca, Telegraf je došao u posed izvora koji govore da je najpoznatiji heroj filmskog platna rođen, verovali ili ne, u malom banatskom mestu – Međi, u opštini Žitište.

Ova priča je dugo bila nerazjašnjena: da li je reč o mitu ili je zaista ovaj “gospodar džungle” potekao sa naših prostora?

Irena Ristić i Milanko Stanić pokazali su jasne dokaze da je ovaj slavni holivudski glumac, ikona filmskog junaštva i moći zaista poreklom iz Međe.

U nekim pisanim izvorima kao mesto rođenja spominje se Frajdorf, današnje predgrađe Temišvara, međutim brojni dokazi potvrđuju da je rodno mesto poznatog glumca u stvari banatsko selo, koje se nalazi u blizini rumunsko-srpske granice.

“Džon, Johan ili Janoš kako je upisano u matičnu knjigu rođenih dete je Petera i Elizabete, oni su sinu dali ime Johan, ali je dečak zbog nasilne mađarizacije stanovništva u knjige upisan kao Janoš, priča nam penzionerka Irena Ristić koja je upoznata sa pričom o porodici Vajsmiler. Ja ne pamtim njegove roditelje, ali oni koji su ih poznavali kažu da su kratko vreme ovde živeli, a onda ubrzo i otišli za Ameriku. Tu mu je još rodna kuća”, pokazuje nam gospođa Irena:

“Vajsmilerovi su stara porodica iz Međe. A Džon je rođen ovde u selu 1904. godine. Sedam meseci nakon njegovog rođenja, porodica Vajsmiler se ukrcala na brod u Roterdamu i emigrirala u Ameriku a u njihovim useljeničkim dokumentima je kao mesto Džonijevog rođenja naveden Pardanj, današnja Međa”, priča Irena.

Svetski poznati “Vinetu” je ustvari SRBIN! Rođen je u selu Strojkovce kod Leskovca a evo šta kaže o svetskoj slavu koju je stekao! (FOTO, VIDEO)

Nekada je dolazila i Tereza Stojanović, unuka Karla Vajsmilera, Tarzanovog brata od strica. Ona danas živi u Beogradu i često je pričala da joj je Džon Vajsmilar deda-stric, priča nam gospođa Ristić koja se priseća da je mala Tereza često u bioskopu govorila da je u pitanju njen deda-stric i bila ponosna što je tako velika zvezda.

Peter Janoš Vajsmiler, kako je bilo pravo ime Tarzanu, kasnije je trenirao plivanje, bio šampion i obarao mnoge rekorde, ali je svetsku slavu stekao tek ulogom Tarzana.

Ulazimo u kuću gospodara životinja, na starinskim komodama nameštaja stare fotografije njegovog strica i rođaka, zaključujemo da sličnosti postoje.

Oštrih crta i izraza lica, stoji i bista Džona Vajsmilera. Ideja da se ovom slavnom nekadašnjem američkom glumcu podigne spomenik potekla je od Zorana Stijačića, osnivača zavičajnog kluba“Međa“.

Irena Ristić koja je i predsednica udruženja žena “Međanke”, kaže da su ponosni na ovog holivudskog glumca te i da bi podizanjem spomenika ovo malo mesto postala prava turistička atrakcija:

“Pokušaćemo da dignemo spomenik našem heroju, za sada nemamo finasijskih uslova ali bismo voleli preko projekta da dobijemo sredstva kako bismo sačuvali njegovo ime. Ponosni smo na njegovu karijeru i sve što je tokom života ostvario”.

Ovu inicijativu o podizanju spomenika gospodaru džungle, podržao je i jedan Amerikanac koji je doneo pomoć. Međanima za vreme poplava pre nekoliko godina. Međutim, nažalost sve je još ostalo na ideji i inicijativi, ali spomenik ovom heroju ni do danas nije podignut.

Odlazimo i do nemačkog groblje u ovom mestu, jedno je od tri sačuvana na prostoru Vojvodine, gospođa Irena pokazuje spomenik Vajsmilerovih, nadgrobna ploča-Karl, Magdalena, Peter i Gizela Vajsmilerovi. Pitamo da li je zaista moguće da su njegovi koreni sa prostora nekadašnje Austrougarske?!

Sada smo još više uvereni da ipak neka veza postoji. Meštani se prisećaju da su nekada sva tri bioskopa koliko ih je bilo u Međi bila prepuna kako bi gledali svetsku filmsku produkciju “Tarzana”.

“Dolazili su mnogi, raspitivali su se, bilo je dosta novinara i turista, niko nije verovao da je on zaista ovde rođen”, priča mi gospođa Irena.

Prvi film o legendarnom zaštitniku džungle, “Tarzan – čovek majmun”, snimio je 1932. godine. Nakon senzacionalnog uspeha filma, Vajsmiler je snimio još 11 ostvarenja o Tarzanu, inkasirao za to vreme basnoslovnih 2.000.000 dolara i – ušao u legendu kao prvi heroj akcionog filma.

Džoni Vajsmiler ušao je i u istoriju plivačkog sporta sa osamnaest godina (1922), kada je oborio rekord na 100 metara slobodnim stilom. Titulu olimpijskog šampiona u ovoj disciplini uzeo je dve godine kasnije u Šamoniju, gde je osvojio zlato, a okušao se i u vaterpolu – osvojio je bronzu kao član vaterpolo tima Sjedinjenih Država.

Lik poznatog Tarzana gospodara džungle, najpoznatijeg heroja fimskog platna koga pamte starije i mlađe generacije, zaštitnika životinja stvorio je Edgar Rajs Barouz( Еdgar Rice Burroughs).

Prvi put se pojavio u romanu “Tarzan među majmunima“ u izdanju časopisa 1912.godine a u knjižnom 1914.godine koje je naše novosadsko preduzeća “Forum Marketprint“ 80-ih godina prošlog veka štampalo po licenci.

Odlazimo sa mesta gde su sahranjeni Vajsmilerovi, prepuni pitanja i nedoumica, dosta je Vajsmilerovih i sa one strane Rumunije gde su živeli Nemci, pitam ih?

Ne, on je naš, uveravaju me meštani… Tarzan je iz Međe, gospodar jednog vremena džungle i životinja, crtani i filmski lik, heroj našeg detinjstva i eto, verovali ili ne, Tarzan je zaista iz Međe, negde na raskršću legende i mita, istine i zablude.

Izvor Glossy Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More