Nemačka Savezna obaveštajna služba decenijama špijunirala ceo svet, a da to NIKO NIJE ZNAO

Foto: pixabay
1,628

Nemačka Savezna obaveštajna služba (BND) decenijama je špijunirala globalnu komunikaciju u znatno većem obimu nego što se zna. Pri tom je tesno sarađivala s nekoliko inostranih službi – pokazuje istraživanje nemačkog lista „Frankfurter rundšau“.

Tako su BND i holandska obaveštajna služba odigrale odlučujuću ulogu u nadzoru radio-komunikacije argentinskog vojnog rukovodstva tokom Foklandskog rata 1982, otkriva članak o savezu obaveštajnih službi pod nazivom „Maksimator“, koji u četvrtak izlazi u štampanom izdanju nemačkog medija, prenosi “Blic”.

Tajni dokumenti službenika BND i američke obaveštajne službe CIA, kao i izjave bivših obaveštajaca dokazuju da savezne vlade od sedamdesetih godina prošlog veka prećutkuju parlamentu međusobnu saradnju. O tome ništa nisu znali Komisija za kontrolu obaveštajnih službi (PKGr) u nemačkom parlamentu, a ni članovi odbora za budžet, koji treba da kontrolišu BND, izveštava „Frankfurter rundšau“.

Kako se navodi, nemačka savezna vlada i dalje odbija da daje bilo kakve izjave o savezu “Maksimator“, koji i sada postoji, jer je reč o „informacijama koje se u velikoj meri tiču dobrobiti države“, napisala je nemačka vlada 10. juna, u odgovoru na upit poslaničkog kluba Levice u koji je list imao uvid.

Prve informacije o savezu obaveštajnih službi „Maksimator“ otkrivene su u tajnim dokumentima o operaciji „Rubikon“, koje su u februaru 2020. objavljene pod nazivom “cryptoleaks“. Reč je o operaciji u okviru koje su BND i CIA počevši od 1970. pomoću prepariranih mašina za šifrovanje obezbedili pristup tajnoj komunikaciji više od stotinu država. Bivši visoki pripadnik BND u zabeležio je naziv „Maksimator“ u rukopisu pored pseudonima pet uključenih obaveštajnih službi.

Savez BND sa švedskom obaveštajnom službom FRA, danskim DDIS-om i holandskim TIVC sklopljen je sredinom sedamdesetih, a 1985. pristupila je i francuska obaveštajna služba DGSE.

Evropski savez zamišljen je kao protivteža savezu „Five Eyes“ (Petoro očiju), koji su posle Drugog svetskog rata sklopile obaveštajne službe SAD, Kanade, Velike Britanije, Australije i Novog Zelanda.

„Maksimator“ već 40 godina razmenjuje informacije posredstvom tehnologije za hvatanje satelitske komunikacije i radio-signala. Imaju čitavu mrežu baza za prisluškivanje i presretanje komunikacije, navodi “Frankufter rundšau”.

Iz dokumenata „Rubikon“ proizilazi i da su CIA i BND sedamdesetih i osamdesetih godina znali za kršenja prava u Čileu i Argentini. Na primer, za organizaciju „Kondor“, savez šest južnoameričkih vojnih diktatura radi prekograničnog progona i ubijanja opozicionara. Uprkos tome, ni Amerika, ni Nemačka nisu ništa preduzele da prekinu ubijanje, saznaju istraživači nemačkog lista.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More