“Ustani Srbijo”! Letele baklje, petarde, kamenice i flaše! Vučić najavio uključenje iz Pariza! (FOTO, VIDEO)

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC
1,698

BEOGRAD  – Predsednik Vučić uključiće se večeras iz pariza i govoriti o aktuelnim dešavanjima u Beogradu.

Grupa demonstranata napala je večeras skupštinu Srbije, tako što su probili zaštitnu ogradu ispod stepeništa ka ulazu u Skupštinu Srbije, postavili je pred sama vrata, te gađali vrata, ali ih je policija koja se pojavila iz Kosovske ulice uklonila.

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Vrata su sve vreme bila zatvorena, a demonstranti su pozivali ostale da im se pridruže, ali je masa ispod njih, bliže platou, oklevala.

Oni su oterali fotoreportere i novinare, pri čemu su gurnuli i novinarku Tanjuga, zamahnuli ka njenoj glavi, ali su je, srećom, samo okrznuli, sve to uz psovke, a zatim su i nju i druge kolege zalili pivom iz konzerve.

Ogradu su bili stavili između statua konja i skupštine i ne daju nikom da prođe, a vrata skupštine gađali su kamenicama, flašama, konzervama…

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Polomili su nadzornu kameru.

Pred skupštinom ka policajcima lete baklje, kamenice, flaše, petarde i čuju se topovski udari.

Ispred Skupštine Srbije, oko 21 sat, pre napada na skupštinu, kada se grupa demonstranata probila do pred vrata skupštine, počele su da lete petarde i baklje.

Ekstremne grupe među učesnicima protesta, oko 21 sat palili su baklje, bacali petarde, pokušavajući da izazovu incidente.

Transparenti koji su bili postavljeni na zaštitnu ogradu ispred parlamenta, skinuti su, a u nekoliko navrata nekoliko demonstranata preskakalo je ogradu, ali su vraćeni u masu, i ograda nije probijena.

Okupljeni viču “Ustani Srbijo” i pokazuju tri prsta.

Demonstranti su medijske ekipe vređali i psovali.

Burno i u Novom Sadu

Demonstranti, koji su sprečeni u blokadi autoputa kod Novog Sada, ka Beogradu, krenuli su oko 21 sat nazad, u grad.

Oni su nameravali da blokiraju autoput, ali ih je kordon policije na prilaznom putu sprečio u tome.

Okupljeni su se u jednom trenutku uhvatili za ruke i prišli kordonu policije, a u prvi mah izgledalo je kao da nameravaju da probiju kordon, ali se to nije dogodilo.

Policajci su spustili štitove, a kolona je ubrzo krenula nazad, ka centru Novog Sada.

Sa demonstrantima je bila i Marinika Tepić, funkcioner Stranke slobode i pravde Dragana Ðilasa.

Nišlije na protestu poručuju “nema nasilja, nema sedenja”

Treći dan zaredom u Nišu građani se okupljaju na protestu koji se, kao i drugim gradovima u Srbiji, održava zbog nezadovoljstva radom vlasti i načinom na koji se bori protiv pandemije koronavirusa. Nišlije su počele okupljanje kod zgrade Skupštine, piše “Nova.rs”

Kolona je zastala na raskrsnici kod Sremske ulice, gde se nalazi mural hirurga Miodraga Lazića koji je nedavno preminuo od virusa korona. Demonstranti su nakon uzvika “Doktor Laza” upalili telefone i minutom ćutanja odali počast čuvenom doktoru i nastavili ka Bulevaru Nemanjića.

Kao i tokom prva dva protesta, demonstranti su aplauzom pozdravili lekare i medicinsko osoblje Kliničkog centra u Nišu kada su prošli pored Klinike za plućne bolesti. Sa prozora su im uzvraćeni aplauzi i pozdravi radnika koji su u smeni u skafanderima i zaštitnoj opremi.

Prethodno su građani stigli do raskrsnice kod Palate pravde. Saobraćaj je blokiran, a za razliku od sinoć demonstranti ne sede na afsaltu, već svi stoje, neki duvaju u pištaljke, drže transparente i zastave, udaraju u bubnjeve i uzvikuju “Av, av”.

Nekoliko hiljada demonstranata je u protestnoj šetnji, a uglavnom hodaju na propisanoj udaljenosti. Kako javljaju reporteri, kolona je prošla pored centralnog niškog Trga i kreće se ka raskrsnici kod Suda, gde bi, prema najavama, trebalo da bude definitivno odredište protesta večeras.

Ove večeri, demonstranti imaju i ozvučenje, pa se tako čuje muzika, a vide se i transparenti poput “Za slobodu izbora” i “Kome zakon leži u topuzu tragovi mu smrde nečoveštvom”.

Iako je bilo najava iz organizacije “DEUS – Demokratija u Srbiji sada” na protest na Trgu kralja Milana, na centralnom trgu nema okupljenih građana.

Podsetimo, protesti su u utorak započeti u Beogradu nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio uvođenje policijskog časa za vikend. Potom se u nezadovoljstvo građana proširilo i na Niš, Novi Sad i Kragujevac.

U Nišu je prvi protest protekao uglavnom mirno, uz indidente kao što su napad na ekipu RTS-a i razbijanja prozora prostorija SNS. Sinoć je na protestu bilo bez tenzija – građani su šetali i sedeli pred Skupštinom, na centralnom Trgu, kod Suda i pred lokalom SNS.

Izvor Tanjug Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More