Dačić objasnio u koje zemlje može bez PCR testa i karantina a u kojima su obavezni!

Foto: Youtube/ printscreen
602

BEOGRAD – Odluke o otvaranju ili zatvaranju granica za naše državljane menjaju se svakoga dana, ukazao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i naveo da građani Srbije, što se tiče zemalja u okruženju, mogu da putuju u BiH, Bugarsku i Mađarsku bez ikakvih testova, karantina i slično.

Dačić je za TV Prva kazao da je EU donela određene odluke, ali na nivou preporuke, te da je preporuka da se Srbija stavi na zelenu listu zemalja.

“Ali, svaka zemlja individualno donosi odluku, a te odluke se menjaju iz dana u dan”, kaže Dačić.

Dodaje da je Hrvatska juče najavila moguć ulazak u tu zemlju uz test ili 14 dana izolacije, da je za Severnu Makedoniju potreban test, dok smo u slučaju Slovenije na crvenoj listi i mora se poštovati izolacija od 14 dana, ali je tranzit dozvoljen.

U Rumuniju se ne može, kao ni u Grčku, kaže Dačić i dodaje da je isti slučaj i sa Švajcarskom.

I Holandija je zabranila, kao i Belgija, a u Nemačku možemo uz 14 dana izolacije.

U Luksemburg, kao i u Veliku Britaniju građani Srbije mogu da putuju, kao i u SAD, ali u Rusiju, Kinu, Izrael, Maroko, Japan, Australiju… ne mogu.

Dačić navodi da smo sa Grčkom imali problema jer tamo postoji nesklad između ministarstava spoljnih poslova i zdravlja.

Kako kaže, prvo su najavili da može slobodno, pa nisu otvorili prelaz, a sada su doneli odluku da se ne može.

Dodaje da su iz Grčke kazali da je bilo dosta zaraženih među našim građanima koji su turistički posetili tu zemlju.

Dačić ističe da je veliko pitanje da li će se te odluke promeniti ili ne i dodaje da je interes Grčke da otvori granicu zbog turizma.

Kada je u pitanju Crna Gora, naši građani i dalje ne mogu da putuju, a Dačić odgovarajući na pitanje kada i da li će se rešiti to pitanje, kaže da su svi “digli ruke od Crne Gore”.

“To je njima na štetu”, kaže Dačić.

Upitan zašto to rade, šef srpske diplomatije kaže da na taj način žele da formiraju kritičnu glasačku grupaciju za Mila Ðukanovića.

“To se radi zbog politike, a da bi se srušio Milo Ðukanović potrebno je jedinstvo svih drugih”, kaže Dačić.

I Mađari nam zatvaraju granice! Od srede će svi putnici iz Srbije morati na pregled i u KARANTIN!

Posle Grčke i Hrvatske, nove mere za srpske građane od sredine naredne nedelje uvešće i Mađarska!

Kako prenosi “Rojters”, Mađari će od naredne srede, zbog širenja epidemije korona virusa po Evropi, uvesti nove restriktivne mere na svojim granicama koje će važiti i za građane Mađaraske i za strance koji ulaze u zemlju iz rizičnih područja.

Prema ovim merama, svi putnici koji dolaze iz zemalja koje su označene kao “žuta” i “crvena” zona, moraće da prođu lekarski pregled i biće stavljeni u karantin, obelodanio je danas šef kabineta premijera Viktora Orbana.

Srbija se, uz Rumuniju i Bugarsku, nalazi u grupi zemalja koje su označene žutom bojom, ostatak Balkana i Ukrajina su “crvene”, dok su dolasci iz Hrvatske za sada dozvoljeni.

Putnici iz “žute zone” moraće na pregled, ali i u karantin u trajanju od 14 dana koji će moći ranije da napuste samo ukoliko imaju dva negativna testa u roku od 48 sati.

Mađarska će ove mere revidirati na svekih nedelju dana.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More