Infektolog Baseti: Insistira se na negativnim podacima ali epidemija je u Italiji prošla

Foto: PrintScreen/YouTube/Mateo Baseti
93

RIM  – Infektolog Mateo Baseti, direktor Klinike za Infektivne Bolesti u Ðenovi, kaže da je epidemija kovida 19 u Italiji prošla i da se to vidi po brojevima.

“Onaj ko prati epidemiolosku situaciju u Italji mogao bi pomisliti da smo jos uvek u jeku pune epidemije korona virusa. Svake vesti pocinju sa dnevnim izvestajima o broju zarazenih i hospitalizovanim. Ali, to je pogersan utisak. Epidemija kovida19 je prosla, i to se vidi po brojevima: imali smo 4000 pacijenata u intenzivnoj nezi, a danas u zemlji sa vise od 60 miliona stanovnika, samo 60”, kaze dr. Baseti.

Kako prenosi agenzija AGI, on je kritikovao tendenciju da se svakodnevno, poput ratnih izvestaja, govori o rastu zarazenih bez analize podataka koliko je asimptomatskih , koliko hospitalizovanih i slično.

Ni u jednoj drugoj zemlji se tako ne radi, samo u Italiji, tvrdi doktor Baseti.

“Insistira se na negativnim podacima i zaboravlja da je Italija bila prva na udaru pandemije i da smo uspeli da izađemo iz krize”, kaze infektolog.

Po njegovoj oceni, problem je u komunikaciji i krivce vidi u lokalnim institucijama, medijima ali i među “strucnjacima” kojima i sam pripada.

“To insistiranje na negativnom samo zbunjuje ljude, plasimo ih, a zdravstvena kriza, bar sto se tice Italije je prošla”, zaključio je Baseti.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More