Frapantni nalazi odbukcije u Srbiji kao opomena mladima: Virus bukvalno uništava pluća

Foto: Pixabay
199

Kardiohirurg Miljko Ristić kaže za Pink.rs da su obdukcije preminulih od koronavirusa dale frapantne i izuzetno zabrinjavajuće podatke.

– U Srbiji je urađeno 17 odbukcija, a SZO inače ne preporučuje obdukcije preminulih od koronavirusa jer je ogroman rizik da se prisutni zaraze. Kada je reč o rezultatima obdukcije, oni moraju da se znaju i posebno treba da ih zna omladina kako bi im služili kao svojevrsno upozorenje – kaže dr Ristić i nastavlja:

Ističe da umiru i mladi, a među obdukovanima najveći je broj mladih koji su preminuli u roku od 24 do 48 sati.

– Ovo nije obična upala pluća ili prehlada, već teška bolest. Treba uticati na svest mladih da smanje aktivnosti i to je jedini realan način da se epidemija spreči – kaže dr Ristić.

Podvlači da u ovom trenutku mladi obolevaju pod istim rizikom kao i stari, a da nemaju prethodnih bolesti.

– Neretko mladi završavaju za jedan do dva dana. Shvatite da je to u našem okruženju i da ste možda kandidat za to – kaže dr Ristić.

Ističe da virus izaziva infekciju, uništava plućno krilo, a oni koji preleže, ostaju sa trajnim posledicama štetnim po svoje zdravlje: malaksalost, zamor…

Respirator nije svemoguć i ne može da povrati funkciju pluća

Respiratori, kaže, nisu svemogući i omogućuju samo zdravom delu pluća da lakše diše, dok je deo pluća zahvaćen infekcijom nepovratno uništen.

– Nikakvim lekovima i respiratorima ne može se povratiti funkcija pluća – kaže dr Ristić.

U odnosu na april i maj, sada se suočavamo sa težom kliničkom slikom kod pacijenata, samim tim veći je broj pacijenata na hospitalizaciji, ali i na respiratoru, kaže za Pink državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić.

Ističe da Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije rade na proširenju kapaciteta, a kako bi se omogućilo da svi sa simptomima i tegobama budu adekvatno hospitalizovani.

– U toku vikenda, svi pacijenti sa Instituta za reumatologiju preseljeni su u druge objekte KCS, tako da će zgrada Instituta danas primiti prve kovid pacijente. Obezbeđeno je dodatnih 170 mesta – kaže Vekić.

U Areni je trenutno 178 pacijenata, a u nju se smeštaju i srednje teški pacijenti, kaže državni sekretar.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More