Makron: Nošenje maski u zatvorenom OBAVEZA, na otvorenom što više

Foto: Tanjug/ AP Photo/Aaron Favila
165

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da želi da se zaštitne maske nose u svim zatvorenim javnim prostorima od 1. avgusta i dodao da će u narednih nekoliko nedelja to postati i obaveza građana u prodavnicama i drugim zatvorenim javnim prostorima, a kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

On je u intervjuu za francuski javni servis povodom Dana bastilje, nacionalnog državnog praznika 14. jula, rekao da su najbolja zaštita za virus maske, fizička distanca i pranje ruku, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, faza reprodukcije virusa je prešla jedan, što znači da svaka zaražena osoba zarazi još najmanje jednu.

Makron je dodao da je, iako je virus u Francuskoj u opadanju, ponovo došlo do širenja u pojedinim delovima zemlje gde su otvorene plaže, barovi i restorani, prenosi Rojters.

“Imamo neke znake da se virus vraća. Zbog toga moramo da se pripremimo. Želim da u narednih nekoliko nedelja postane obaveza da se maske nose na zatvorenom i da ih što više nose i na otvorenom”, rekao je Makron.

On je dodao i da bi voleo da testiranje na kovid-19 bude dostupno svima, bez preporuke doktora.

“Najveći izazov za Francusku u narednih šest meseci jeste očekivani talas nezaposlenosti jer firme pogođene epidemijom moraju da otpuštaju radnike”, rekao je Makron.

On je dodao da sa vladom radi na tome da se smanji uticaj epidemije, posebno na mlade koji počinju da rade nakon završenih studija.

Mnoge evropske zemlje uvele su obavezu nošenja maski u zatvorenom prostoru nakon što su pocele da ublažavaju mere, međutim u Francuskoj je ta mera još uvek na bazi preporuke.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More