SANU reagovao na promenu statusa Aja Sofije

Pixabay
291

Izvršni odbor SANU iskazao je zabrinutost zbog odluke vlasti u Turskoj da Aja Sofija više ne bude muzej već džamija, a u saopštenju za medije ističe da taj slučaj predstavlja paradigmu u kojoj se nalazi ceo svet.

““Da bi svojoj viziji dao sadržinu i učinio je zajedničkom, svetskim spomenikom kulture, što će četrdesetak godina kasnije ozvaničiti i UNESKO, i mestom naših susreta i proučavanja tih vanvremenskih kulturnih vrednosti, stvorio je svetski muzej, kao isijavajuće stecište neprolaznosti ljudskog genija”, navodi SANU.

Izražavajuću duboku zabrinutost zbog ovakvog razvoja događaja, SANU primećuje da to utiče i na sudbinu našeg naroda i njegove baštine.

“Kao što uvek biva sa epohama sa sličnim iskustvima, u takvim uslovima najbrže stradaju kultura, kulturno nasleđe i zaštita i očuvanje svega onoga što je čovečasnstvu u ovim okvirima preostalo od uništavanja ili nebrige od strane prethodnih generacije”, zaključuje u saopštenju Izvršni odbor SANU.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More