Nova pravila za bečke škole i vrtiće

Foto: PID/VOTAVA
1,455

Školske i vrtićke ustanove u Beču dobile su nove smernice u vezi sa tretiranjem slučajeva kod kojih se sumnja na infekciju koronavirusom. Više neće biti izolacije niti zatvaranja odeljenja ili kompletnih ustanova zbog sumnje na koronavirus. Ubuduće će samo pojedinačni slučajevi kod kojih se sumnja na CoVid-19 biti izolovani, a uslovi karantina biće pojednostavljeni.

Nakon pažljivog posmatranja situacije u školama i vrtićima u prethodnim nedeljama, medicinski krizni štab u Beču je sproveo analize koje su pokazale da je samo deo testiranih slučajeva kod kojih je postojala sumnja na koronavirus imao pozitivne rezultate. Ispostavilo se da je manje od 5 odsto testirane dece zaraženo koronavirusom. Zbog toga se preporučuje četrnaestodnevna izolacija svih direktnih kontakata inficiranog deteta čiji je test pozitivan.

Za sada ne postoji jedinstvena uredba za škole i vrtiće na saveznom nivou. Krizni štab je pre popuštanja mera u maju izradio plan na osnovu tadašnjih epidemioloških saznanja koji je sada prilagođen.

Nove smernice u Beču ne predviđaju izolaciju svih kontakata iz škole i vrtića, već samo one dece kod koje je potvrđeno da su bili u kontaktu sa inficiranim detetom, a zdravstvena ustanova će se obratiti inficiranoj osobi i sprovesti ostale testove. Ostatak učenika će nastaviti da pohađa nastavu, biće pod nadzorom, ali neće biti novih izolacija sve dok se ne priloži pozitivan test. Ovim merama se naglašava da ne bi trebalo da dođe do mešanja među razredima i uzrastima.

Foto: PID/VOTAVA

„Mnogobrojne studije su ustanovile nisku stopu infekcije koronavirusa kod dece. Iz tog razloga smo pojednostavili procedure i nastavljamo da pratimo kako se razvija situacija imajući u vidu sve učesnike“ izjavila je zamenica šefa kriznog štaba Ursula Karntaler.

Deci-kontaktima se preporučuje da u slobodno vreme ne prisustvuju rođendanskim proslavama i ne idu na sportske terene ili igrališta. Dozvoljeno je da idu u šetnju ili nabavku sa roditeljima uz obavezno nošenje zaštitne maske.

Od izbijanja pandemije u bečkim školama i vrtićima sa ukupno 300 hiljada dece bilo je svega nekoliko pojedinačnih slučajeva zaraze. Rezultati nove studije u bečkim školama koju je sproveo Univerzitet u Beču i lekari Bečkog zdravstvenog saveza su potvrdili tačnost analiza: ustanovljen je samo jedan pozitivan slučaj kod učiteljice na ukupno 5 hiljada testiranih „grgljanjem“. Deca i mladi nisu „superprenosioci“ ovog virusa što su pokazala i međunarodna istraživanja.

Aktuelne analize u Beču su pokazale da se deca pre zaraze u porodičnom krugu, nego u vrtićima u kojima ima samo dva odsto novozaraženih. Najveći broj inficiranih i dalje beleže porodična i poslovna okruženja.

„Svi zaposleni u vaspitnim i obrazovnim ustanovama se i dalje pozivaju na oprez i predostrožnost, s tim što treba imati na umu da kijanje ili curenje nosa ne podrazumeva automatski infekciju koronavirusom. Treba svakako sprovesti adekvatne mere u slučajevima tegoba kada dete npr. nije u stanju da prati program ili nastavu“ dodala je Karntaler.

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More