Korona u Srbiji se ne smiruje! Još 412 novozaraženih, 9 osoba preminulo, Tiodorović o vakcini

233

U Srbiji je u posladnja 24 sata potvrđeno 412 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je devet osoba, čime je ukupan broj preminulih porastao na 508, objavljeno je danas na sajtu Covid-19.rs.

Testirano je 11.079 osoba, ukupno 591.350, dok je od početka epidemije ukupno registrovano 22.443 slučajeva virusa.

Trenutno je hospitalizovano 4.649 osoba, od kojih je 185 na respiratorima.

Procenat smrtnosti je 2,26 odsto.

Brnabić o respiratorima i preminulima

Ne postoji niko u Srbiji ko je preminuo od korona virusa zato što nije bilo respiratora ili čekajući na respirator, poručila je danas premijerka Ana Brnabić, povodom vesti francuske agencija Frans pres koja je objavila je da je Ljubiša Ðurić preminuo od Kovid-19 u Zemunskoj bolnici čekajući na respirator.

Brnabić je rekla da je reč o monstruoznim optužbama i lažima, koje su danas plasirane i preko te strane agnecije.

“Želim još jednom jasno da kažem, da tokom čitave borbe protiv korona virusa, u zEmlji ne postoji osoba koja nije dobila podršku respiratora, invazivnog ili neinvazivnoh, ako joj je bila potrebna, kada joj je bila potrebna. Ne postoji niko u Srbiji ko je preminuo zato što nije bilo respiratora ili cekajući na respirator”, rekla je Brnabić na pres konferenciji.

Premijerka je istakla da Srbija ima dovoljno respiratora i da je u svakom trenutku imala dovojno respiratora, “i vise od toga”.

Ponovila je da nadležni nikada nisu želeli da se u borbi proitiv korone dođe u situaciju u kojoj zdravstveni radnici moraju da biraju između života jedne i druge osobe, jer nema dovoljno respiratora.

“Ovo što se plasira je bezočna, strašna laž. Ništa drugo do stašna laž strane agencije. Nećemo dozvoliti da se po Srbiji pljuje, da se Srbija unižava samo znog nekih političkih razloga”, rekla je Brnabić.

Navela je da je KBC Zemun, u trenutku kad je Ljubiša Ðurić bio u toj bolnici, ta zdravstvena ustanova imala 35 slobodnih respiratora, a da je on bio na neinvazivnom repsiratoru.

Brnabić je poručila da će nadležni nastaviti da se bore bez obzira na sve napade, jer, kaže, znaju za šta se bore – za živote i zdravlje nacije.

“Dajemo sve od sebe, ovo je najvažnija borba i najveća kriza u kojoj je svet od Drugog svetaskog rata. Ponosni smo na sve što smo do sada uradili”, rekla je Brnabić.

Francuska agencija Frans pres objavila je da je Ljubiša Ðurić preminuo od kovid-19 u Zemunskoj bolnici čekajući na respirator, preneo je Nedeljnik.

AFP je naveo da izveštaj iz Zemunske bolnice pokazuje da je Ljubiša Ðurić čekao prebacivanje u bolnički respiratorini centar u kome u tom trenutku nije bilo respiratora na raspolaganju, preneo je Nedeljnik.

U bolničkom izveštaju za Ljubišu Ðurića, čiju je kopiju dobila AFP, doktorka je napisala da je 9. aprila, 2020. godine u 3.08 “kontaktiran anesteziolog iz Respiratornog centra radi prevođenja – trenutno bez slobodnih mesta”.

Prema istom izveštaju, druga doktorka je napisala da je u 11.58 “konsultovan anesteziolog, indikovano je prevodenje u respiratorni centar, čeka se slobodno mesto”.

Direktor Zemunske bolnice, doktor Dragoš Stojanović, potvrdio je za AFP da je bolnicki izveštaj autentičan.

“Izveštaj je autentičan i tačno je da nije bilo slobodnog mesta u respiratornom centru”, rekao je dr Stojanović.

On je, međutim, negirao da je pacijent preminuo zbog nedostatka podrške na respiratoru.

Objasnio je da je pacijent ostao u Intenzivnoj nezi na neinvanzivnoj ventilaciji, što je specijalna maska sa kiseonikom koja pomaže pacijentu da diše.

Stojanović navodi da “isti izveštaj pokazuje da mu je bilo bolje i da je podignuta saturacija kiseonikom na 97 procenata, nakon indikacije za prevodenje u respiratorni centar”.

Prema bolničkom izveštaju, 12. aprila kod Ðurica “oko 22h30min dolazi do naglog pogoršanja opšteg stanja, pada saturacije, konsultovan anesteziolog, indikovano prevodenje u RC (respiratorni centar).”

Kako se dalje navodi, pacijent je u 22:59 “na prijemu u respiratorni centar bio bez znakova života i potvrđena je smrt.

Doktor Stojanović je za AFP rekao da je Ðurićeva smrt “zadesna smrt i da je mogla da se dogodi bilo kome od nas”, kao i da su doktori uradili sve što su mogli, ali da virus ne bira.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More