Angela Merkel u poslednji čas sprečila rat u Evropi! Telefonskim pozivom smirila tenzije između ove dve države!

(Hayoung Jeon, Pool via AP)
756

BON – Između Grčke i Turske došlo je do sukoba u Sredozemnom moru oko malog ostrva Megisti (na grčkom Kastelorizo), a telefonski poziv nemačke kancelarke Angele Merkel sprečio je rat bukvalno u poslednjem minutu, piše nemački tabloid “Bild”.

List navodi da su razlog sukoba probna bušenja u potrazi za naftom i gasom koja Turska sprovodi u neposrednoj blizini grčkih ostrva i to u zoni koju Grčka smatra svojom isključivom ekonomskom zonom.

Reč je o morskom području 200 nautičkih milja oko ovog ostrva, preneo je Dojče vele.

Najtiražniji nemački dnevni list saznaje i da je zbog toga u utorak predveče 18 turskih ratnih brodova bilo na putu ka ostrvu Megisti.

“Bild” navodi i da je Grčka svoju armiju stavila u stanje pune borbene gotovosti, ali onda se uključila nemačka kancelarka Angela Merkel.

Prvo se telefonom čula sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a potom i sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom. Rezultat: Turska je povukla svojih 16 ratnih brodova, ali je dva ipak ostavila u blizini ostrva, no to je ipak izazvalo olakšanje na obe strane Egejskog mora, naglasio je “Bild”.

Belrinski “Tagešspigel”, međutim, piše da je malo verovatno da će doći do zaokreta u sporu oko prirodnih resursa.

List objašnjava da obe strane smatraju da su u pravu i da pri tom pozivaju na različite konvencije i odredbe u okviru pomorskog prava.

Dve države bi morale da uvide da je neophodna jasna presuda treće nezavisne strane i trebalo bi pod hitno da se obrate Međunarodnom sudu ili Međunarodoim arbitražnom sudu.

Merkel, EU i NATO bi morali da svoje članove i partnere Tursku i Grčku ubede u to, u suprotnom preti vojni sukob koji je sada samo odložen, strahuje komentator dnevnika “Tagešspigel”.

I “Frankfurter algemajne cajtung” komentariše sukob između Grčke i Turske u istočnom delu Sredozemnog mora i takođe, naglašava da je Angeli Merkel u poslednjem trenutku pošlo za rukom da Atinu i Ankaru skrene sa kursa vojne konfrontacije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More