“Tek će da se digne dževa”! “Potražićemo pravdu”! Oglasili se iz udruženja “Leskovački ajvar” povodom nove objave Dua Lipe!

Foto: PrintScreen/YouTube
135

Nakon što je Dua Lipa (24) u emisiji “Hot ones” Šona Evansa, ajvar nazvala “albanskim proizvodom”, a onda je prikazana slika “Leskovačkog ajvara”, oglasio se Stevica Marković, čoveka koji je član udruženja “Leskovački ajvar”.

“Bio sam na njivu, nisam mogao ranije da se javim, bio sam u papriku. Ili u paprici, kako već odgovara”, rekao je za “Telegraf” raspoloženi Stevica na početku razgovora.

Ne krije da je iznenađen ovim što se dešava i kaže da će posle konsultovanja sa advokatima tražiti satisfakciju, s obzirom na to da je “Leskovački ajvar” zaštićen kao intelektualna svojina.

“Trenutno nas je petoro u udruženju. Ja ću videti sa kolegama iz udruženja šta ćemo… Možda nije Dua Lipa direktno uključena u video, ne znam kako to funkcioniše, ali producenti će biti upoznati sa ovim. Konsultovaćemo se sa advokatima, da vidimo šta ćemo”, objašnjava nam Marković.

Dua Lipa: Svako mora da proba ovaj ALBANSKI PROIZVOD, pa pokazala teglu na kojoj piše “LESKOVAČKI AJVAR” (FOTO, VIDEO)

“Ja sam Srbin i sve poštujem, ali moramo da poštujemo pravila. Ajvar je generično ime, kao što je rakija, slanina, kobasica… Na to generično ime se dodaje prefiks, pa smo mi zaštitili Leskovački ajvar i recepturu po kojoj taj ajvar treba da se proizvodi. Proizvodi se on i na Kosovu, naši ljudi tamo ga proizvode, i Albanci i Srbi. Ali, meni je problem što su oni našu sliku upotrebili i stavili kao pokrivalicu. Gola tegla bez etikete – pa, ajvar ko ajvar, ali u ovom slučaju mi ćemo tražiti satisfakciju ili ćemo poslati pismo upozorenja, zbog etikete koja je u tom trenutku bila validna u našem udruženju”, nastavlja Stevica.

“Mi smo kao proizvod interesantni mnogima, kad se kaže Leskovački ajvar nosi svoju težinu i prepoznatljivost. Sve balkanske zemlje će sad dići glas – i Makedonci, pa će dići glas i oni iz Bosne, Bugari imaju nešto slično što se zove ljutenica, a mi smo već digli glas. Tek će tu da se digne buka i dževa, kao što je i za onu zastavu što je objavila pre nekoliko dana”, kaže nam ovaj vredni Leskovčanin.

Pitali smo ga čiji je ajvar, konstatujući da na Vikipediji piše da je srpski proizvod.

“Tako je, jeste, ali mi ga nismo zaštitili. Da je zaštićen kao srpski proizvod onda bi bio naš, ali nažalost nije zaštićen. Baštini se na teritoriji celog Balkana”, priča Marković.

Kaže, postoji velika šansa da će producente emisije tužiti za prikaz Leskovačkog ajvara.

“Samo zbog zloupotrebe naše etikete koja je korišćena u vidu promocije albanskog ajvara, a nije albanski. U tom smislu ćemo potražiti pravdu, posavetovaćemo se sa advokatima da vidimo šta je najbolje”, kaže nam Stevica koji je i predsednik asocijacije koja okuplja poizvode sa geografskim poreklom.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More