“Ne treba paničiti, treba biti strpljiv”, naučnik Đukanović iz Engleske o mogućem leku i situaciji u kojoj se našao čitav svet! (VIDEO)

Foto: PrintScreen/ YouTube/Nova.rs
246

Naša studija treba još da se objavi u stručnim časopisima, gde stručnjaci mogu da analiziraju naše podatke na naučnoj osnovi. Ali, podaci su toliko pozitivni da su nas začudili. Progresija bolesti u teže oblike je 79 odsto manja sa lekom. To daje nadu da ćemo imati lek koji će pomoći našim pacijentima, rekao je srpski naučnik i profesor medicinskih nauka dr Ratko Đukanović sa Univerziteta Sautempton, jedan od osnivača britanske kompanije Synairgen, koja radi na leku 19 Interferon beta za kovid 19.

“Kada se razbolite i dobijete bilo koju virusnu infekciju, u istom momentu počinje reakcija našeg imunološkog sistema. Interferon spada u jedan od tih glavnih vojnika koji su spremni da reaguju, nespecifično da reaguju. Svi mi to prizvodimo. Virus je gladan, on hoće da se širi i ide u pluća gde ima puno tkvia gde mođe da preživi. Našea hipoteza je da postoji deficijencija – nesposobnost plućnog tkiva da dovoljno jako reaguje putem tih raznih interferona. Kada dajemo lek, mi ispravljamo tu deficijenciju”, objašnjava dr Ratko Đukanović, gostujući u jutarnjem programu “Probudi se” na televiziji NOVA S.

Na pitanje verujete li da interferon može da promeni tok epidemije dr Đukanović odgovara:

“Ja nisam vernik, ne verujem, samo u podatke koje vidim. Ova naša studija treba još da se objavi u stručnim časopisima, gde stručnjaci mogu da analiziraju naše podatke na naučnoj osnovi. Ali,  podaci su toliko pozitivni da su nas začudili. Progresija bolesti u teže oblike je 79 odsto manja sa lekom. To daje nadu da ćemo imati lek koji će pomoći našim pacijentima”, navodi dr Đukanović.

Na putu do konačne registracije i primene leka ključno je, prema njegovim rečima – strpljenje.

“Treba nam svima mnogo, mnogo strpljenja i drugih važnih osobina – ne treba paničiti, treba biti strpljiv i uporan. Svi zajedno moramo da radimo. Ovo je svetski rat. Ne napadaju nas marsovci, već mikrobi i to je uvek tako bilo u istoriji čovečanstva – malo, malo pa dođe do turbulentne invazije. Ovo ne bira ni klasu, ni rasu, malo više su u riziku muškarci i to ne znamo zašto. Zemlje međusobno moraju da sarađuju. A, ključnu ulogu treba da odigra Svetska zdravstvena organizacija.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More