Lekar srpskog porekla u kog se Italija kune: Njegovu knjigu čitala je čak i ćerka Siniše Mihajlovića (VIDEO)

Foto: PrintScreen/YouTube/Doktor Momčilo Janković srpskog porekla
146

Italijanski pedijatar onkolog dr Momcilo Jankovic, jedan od najpoznatijih stručnjaka za dečju leukemiju u Evropi, koji je izlečio oko 2000 njegovih malih pacijenata , u ekskluzivnom razgovoru za Tanjug kaže da koronavirs, nije posebno opasan za decu i mlade koji se lece od malignih obolenja.

Ne, zbog samog virusa, kaže, već zbog toga što su ovi pacijenti, zbog prirode svoje bolesti već socijalno izolovani.

Zbog toga, bar za sada, Kovid 19 ne utice bitno na tok njihovog lecenja i ozdravljenja”, tvrdi ovaj poznati evropski specialista hematologije i pedijatarije, ut to anesteziolog, rođeni Italijan, iz Milana, čiji je otac nakon Drugog Svetskog rata došao u Italiju gde se oženio devojkom iz aristokratske porodice.

On nikada nije prekinuo emotivnu i profesionalnu vezu sa zemljom svoga porekla i počasni je član Srpske Akademije Nauka, a sa onkologijom se susreo prvo kao mlad lekar kada je lečio je bratića od malignog obolenja, a zatim je i sam postao pacijent nakon što mu je dijagnostifikivan zloćudni tumor oka.

Pre četiri godine je penzionisan sa rukovodećeg mesta bolnice u italijanskom gradu Monza, ali nastavio je da leči i da bodri svoje pacijente, kojima je pomagao i savetovao ih putem video poruka i u toku karatina zbog koronavirusa.

Jedna od poruka bila je za odrasle kojima je dr. Janković u toku pandemije savetovao da se ugledaju na decu jer “njihova mirnoća je zavidna”.

“Deca znaju živeti sadašnjost u potpunosti, ne dozvoljavaju sebi da ih budućnost ograničava i žive sadašnjost punim intenzitetom. Da smo od njih, naučili kako živeti, za vreme karantina i pandemije manje bismo strepili, manje strahovali, i manje rizikovali stres” poručuje dr. Janković.

Iz ličnog iskustva je naučio da lekari brzo i olako saopšte pacijentu sve negativne strane situacije, naglašavaju negativne aspekte bolesti što prouzrokuje nesigurnost, strah i patnju.

To teško iskustvo usmerilo ga je da sa pacijentima uspostavlja orignalan odnos, ono sto je kasnije nazvano “klaunterapija”, a to mu je donelo nadimak po kome je poznat u italijanskim medijima:”Doktor Osmeh”.

“Verujem da je smeh važan deo terapije mladih i dece koji su onkološki pacijenati. Ne tvrdim da od osmeha pacijent ozdraviti, ali sigurno im pomaže da se osećaju bolje”, kaze dr. Janković i podseća da je i naučno dokazano da smeh, to jest “klaunterapija” doprinosi ukupnom stanju pacijenta.

“Za mene lečenje znači biti saputnik obolelom, taj put pacijent i lekar prolaze zajedno. Kao lekar pokušavam da dam podršku i sigurnost, da slušam pacijenta i vodim ga ka konacnom cilju, ka ozdravljenju-kada je to moguce- i kvalitetnom načinu života”, kaze Dr. Janković, čiji rezultati pokazuju procenat od 80 odsto izlečenih pacijenata.

Postao je poznat kao pionir među lekarima koji sa malim i veoma mladim pacijentima razgovara nasamo, bez prisustva roditelja.

“Polazim od pretpostavke da su deca inteligentna bica. Razgovarati sa mladim pacijentima nasamo o njihovoj bolesti ne znači plašiti ih, već u pozitivnom duhu objasniti kakva je situacija.To je način da steknem njihovo poverenje. Među nama nema sažaljenja, nema laži, već pažnja i razumevanje koje pomažu da se razvije nada”, kaze Dr. Jankovic.

Posle više od 40 godina rada sa decom onkološkim pacijentima dr. Janković je zadovoljan napretkom koji je ostvaren. Danas, podseća, između 85 i 95 odsto pedijatrijskih pacijenata se izleče od leukemije. Za razliku od pre pola veka kada su gotovo sva deca bolesna od leukemije umirala.

Dr. Momcilo Jankvić je autor nekoliko knjiga, a najnovija pod naslovom “Uvek je vredelo”, je postala bestseler., a u njoj je utehu tražila i kćerka Siniše Mihajlovića Viktorija, koja je tokom bolesti svog oca slavnog fudbalera obolelog od leukemija, na Instagramu podelila priču o “doktoru osmeh@.

To je zbirka poruka i prica njegovih pacijenata, a sam naslov govori o opredelenju autora i lečnika: svaki slučaj i svaki pacijent bio je vredan napora.

To je prepoznato i u društvu. Godine 2010 odlikovan je medaljom “Ambrodzo D”Oro”, priznanjne koje grad Milano dodeljuje svojim građanima koji su svoj zivot i rad posvetili opštem dobru.

U obrazloženju se kaze da su “zahvaljujući dr. Jankoviću mnoga deca su postala odrasli”.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More