Otkrivena tajna najpoznatije livade na svetu! Svi smo je imali na računarima i NIJE FOTOŠOP (FOTO)

Foto: Pixabay
222

Svi se dobro sećamo fotografije predivne osunčane livade koja je bila na svim računarima. Iako su mnogi ubeđeni da je čuvena fotografija dorađena ili čak potpuno veštačka, to ni približno nije tačno. Ovo je priča o tome kako je nastala najpoznatija kompjuterska pozadina svih vremena.

Čarls O’Rir rođen je 1941. i više od 25 godina radio je kao fotograf za National Geographic. Od 1978. njegovo interesovanje se usmerava na vinogradarstvo i proizvodnju vina, pa je fotografije na ovu temu snimao širom sveta.

Iako se celog života bavi fotografijom, svoju najčuveniju fotografiju nije uslikao u toku planiranog snimanja, već sasvim slučajno. Dok se vozio autoputem 121 u Kaliforniji, Čarls je odlučio da siđe s puta i zabeleži prizor o kojem je često razmišljao.

Nekoliko godina kasnije, kompanija Microsoft isplatila mu je pozamašnu sumu za ovu fotografiju, ali O’Rir nikada nije otkrio o kojoj je cifri reč. Fotografija je takva kakva jeste zahvaljujući kombinaciji Fuji filma, sa pojačanim bojama i odlične optike aparata koji je koristio.

Microsoft otkrio tajnu

Njegova fotografija se prikazuje na XP sistemu prikazuje 2001, a svakodnevno ju je posmatralo više od milijardu ljudi.

Dugo godina, vodila se polemika o mestu nastanka ove fotografije – Irska, Francuska i Novi Zeland predstavljali su moguće lokacije, da bi nagađanjima došao kraj kada je kompanija Majkrosoft otkrila godinama čuvanu tajnu.

Pejzaž zelene livade, plavog neba i tek nekoliko oblaka nalazi se zapravo u Kaliforniji, u okrugu Napa.


– Snimljena je blizu moje kuće, dok sam išao u posetu devojci, severno od San Franciska. Dan je jednostavno bio takav. Fotografija nije dorađena u Photoshopu. Trava je bila savršena i sunce je sijalo. Na nebu nije bilo nijednog oblačka, ali dok sam parkirao i postavio fotoaparat, oblaci su se pojavili – rekao je O’Rir.

Kasnije je čuveno mesto nastanke fotografije pretvoreno u vinograd, a fotografija koja je uslikana posle više od decenije, pokazuje sasvim drugačiji prizor.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More