Srbi iz Slovenije pisali zameniku gradonačelnika povodom promena ulice u Beogradu: Maribor ima Beogradsku ulicu

Foto: printscreen/ youtube
237

Mnogo bure u javnosti digla je odluka beogradskih vlasti da promene imena ulica u Beogradu koja nose ime po toponimima iz SFRJ.

Beogradska ulica u Skoplju, Beogradska u Podgorici i Mariboru, Zemunska ulica u Zagrebu, Beogradska ulica čak i u Varšavi… Druge okolne zemlje, pa čak i one koje nikad nisu bile u sastavu SFRJ, imaju ulice i delove grada koji nose naziv po prestonici Srbije.

To nije dovoljno gradskim vlastima i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću da odustanu od sumanute ideje izmene imena ulica u Beogradu koje nose nazive geografskih pojmova iz nekadašnje Jugoslavije.

Mnogi su ovakvu pomisao o promeni prepoznatljivih naziva ulica koji decenijama krase Beograd, nazvali skandaloznom, a Vesićevu odluku šovinističkom, nacionalističkom, u šešeljevskom radikalskom maniru.

Vesić je objasnio da je grad Beograd u svojoj istoriji bio glavni grad država čiji su sastavni deo bile različite teritorije i narodi i da imenima ulica ili spomenicima glavni grad predstavlja čitavu državu, pa zato danas u Beogradu veliki broj ulica nosi imena gradova iz bivše nam zajedničke države, ali i po gradovima koji nemaju Beogradsku ulicu.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objasnio je gostujući u Jutarnjem programu TV Prve da nije reč o brisanju istorije već da se radi o poštovanju srpske istorije.

Rekao je i da je o promeni imena ulica u Beogradu razgovarao i s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji ga je, kako kaže, lično molio da se ne menja ime Sarajevske ulice.

– Ona bi ostala tu. Nismo ni planirali da to menjamo – rekao je u Jutarnjem programu na TV Prva zamenik gradonačelnika.

Vesić je demantovao i da će biti ukinuta Mariborska ulica, a rekao je da će i dalje postojati Skopska ulica.

– U Ljubljani nemate Beogradsku ulicu, ali u Skoplju imate – istakao je Vesić.

On je više ponovio da u Beogradu neće postojati nijedna ulica koja ima veze sa hrvatskom istorijom.

– Mislim da treba da pokažemo poštovanje prema narodu, prema istoriji. Šta će Beogradu ulica Matije Gubca, šta će mu Hrvatska ulica. Valjda je Bata Živojinovič više zadužio Srbiju. Bivša Beogradska ulica se sada zove Enrika Bluma. Nećemo da imamo nazive ulica po toponimaima iz Bivše SFRJ”, kazao je Vesić.

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, je istakao da to nije posanje istorije, a da velika država ne postoji.

– Mi smo je se poslednji odrekli, to je poštovanje prema našoj istoriji. To nije  nova priča, postoji. već 20 ak godina. Nema razloga da držimo imena s toponomima iz države koja više ne postoji. Nema potrebe da Beograd ima Hrvatsku ulicu jer nigde u državi hrvatskoj ne postoji Srpska ulica. Ne možemo biti mazohisti i jedini imati imena po toponimima iz Hrvatske, Bosne, Sloveije.. – rekao je Vesić.

Na pitanje da li je reč o političkoj odluci, on je rekao:

– Kako možete da kažete da je to politička priča kada štitimo naš nacionalni identitet – rekao je Vesić.

Ne može nama biti važniji Mateja Gubac od Ružice Sokić rekao je Vesić i zapitao da li je on zadužio i pružio Srbiji više od Ruice Sokić.

– U Beogradu će ulice nositi imena ljudi koji su važni za Srbiju i po onima koji su zadužili čovečanstvo – zaključio je Vesić.

Građani koji će živeti u tim ulicama će morati da menjaju i dokumenta, ali gradonačelnik ističe da je promena dokumenata u tom slučaju besplatna.

Štajerska zajednica Srba: Maribor ima Beogradsku ulicu

Rade Bakračević, predsednik Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica iz Maribora, uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Beograda povodom informacije o promeni imena nekoliko ulica u srpskoj prestonici, među kojima je i Mariborska ulica, ističući da u Mariboru postoji Beogradska ulica.

– Poštovani gradonačelniče Beograda i svi ostali, koji donosite istorijske odluke za dobro žitelja Srba i ostalih državljanja naše Matice. Samo da vas obavestim da u Mariboru postoji Beogradska ulica, mada ste Vi napisali da ne postoji! – navodi Bakračević u pismu i izražava iznenađenje da predstavnici Beograda žele da promene ime Mariborskoj ulici u Beogradu.

On kaže da u Mariboru živi već 60 godina, kao i da u tom gradu živi oko 8.000 Srba.

– Imamo i svoju crkvu Ćirila i Metodija, koju smo podigli u ovom sadašnjem vremenu. Pre 15. godina u Mariboru smo među prvima u Sloveniji organizovali učenje srpskog jezika – navodi Bakračević.

Godinama je Maribor, kako dodaje, bio pobratimljen sa Kraljevom, a posle raspada Jugoslavije, pre 15. godina ponovo je, kaže, uspostavljen bratski i prijateljski odnos dva grada, Maribora i Kraljeva.

Prema njegovim rečima, Srbe koji žive u slovenačkoj pokrajini Štajerskoj, Slovenci su uvek primali sa dobrodošlicom.

Te odnose, kaže Bakračević Srbi u slovenačkoj Štajerskoj ne žele da se kvari, a već se, kako navodi u pismu, čuju negativni odgovori pojedinih Mariborčana, koji predlažu da se, zauzvrat, preimenuje Beogradska ulica u Mariboru.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je nedavno da će se u Beogradu menjati nazivi pojedinih ulica na osnovu podataka o tome da li u gradovima po kojima su beogradske ulice dobile nazive postoje i ulice koje nose naziv srpske prestonice.

– Nije normalno da mi u Beogradu imamo Hrvatsku, Zagorsku, Zagrebačku ili Zadarsku ulicu. Kao što nije normalno ni to što smo imali do pre tri godine ulicu Goce Delčeva, osnivaca VMRO, koji je možda zadužio Severne Makedonce, ali Srbe nije nikako. Takode, nije normalno da se pojedine naše ulice zovu po gradovima koji nemaju Beogradsku ulicu – rekao je Vesić za “Novosti”.

Taj list je objavio da će, između ostalog, biti promenjen i naziv Mariborske ulice na Zvezdari.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More