Naši a svetski! Srpski doktori za koje treba da zna ceo svet! (FOTO)

Foto: PixaBay
151

Od kako je pandemija korona virusa alarmirala ceo svet istraživači, lekari, profesori svi su na nogama i vredno rade kako bi došli do novih informacija o virusu i konačnom rešenju za izlaz iz ove agonije. Pored struke koja se bori sa epidemijom u Srbiji, naših lekara, naučnika, profesora ima i po čitavom svetu i svi oni imaju isti zadatak – kako pobediti virus, piše “Blic”.

Kruševljanin napravio čudo u Minhenu

U centru borbe za pronalaženje vakcine i odgovarajućeg leka protiv korona virusa nalazi se dr Slavoljub Milošević, Kruševljanin koji već godinama radi kao imunolog i molekularni biolog u Minhenu. On je potpredsednik i rukovodilac timova za inovacije i tehnološki razvoj “Medigene AG” u Nemačkoj, a njegova dostignuća na polju imunologije i lečenja tumora su mu donela brojna priznanja.

Foto: Privatna arhiva

Doktor Milošević je prvi imunolog u svetu koji je izumeo sistem za izdvajanje limfocita koji prepoznaju tumore i koriste se kao celularna terapija protiv njih i doktor molekularne biologije, u laboratoriji u Minhenu, posvetio se istraživanju prevencije i lečenja virusa korona.

U intervjuu ekskluzivno za “Blic”, dr Milošević je ranije govorio kako izgleda njegov rad sa korona virusom, šta misli o tome da li će biti novog talasa pandemije, da li ćemo i kako saznati da li je korona virus potekao iz laboratorije…

Između ostalog istakao je i svoje viđenje o načinu na koji se Srbija brani od korona virusa.

“Uzimajući u obzir stanje i razvijenost zdravstevnog sistema, ekonomsku snagu društva i socijalno-društvene odnose, ja bih reakciju kao i upravljanje zdravstvenom situacijom za vreme pandemije u Srbiji uzeo kao jedan od najboljih i najefikasnijih primera uopšte. Iako se prethodno navedene kategorije ne mogu uporediti sa mnogim evropskim i drugim razvijenijim zemljama, Srbija je uspela da broj inficiranih i umrlih drži na najmanjem mogućem nivou, efikasno lokalizuje žarišta uprkos velikom prilivu potecijalnih novih infekcija iz inostranstva. Čak i za vreme pandemije, aktivnom kampanjom kako unutar zemlje tako i na internacionalnom planu, Srbija je uspela za svoje građane da obezbedi dovoljno u to vreme veoma limitiranih neophodnih sredstava i da svi pacijenti budu tretiranina apsolutno zavidnom nivou “, rekao je tada dr Milošević.

Čuveni pulmolog iz Čikaga

Bitka protv korona virusa neumorno se vodi i u Čikagu, gde se na prvoj liniji odbrane nalazi i veliki broj naših lekara i medicinskih sestara koji ponekad rade u smenama od 12 sati kako bi obuzdali zarazu i sačuvali što veći broj života.

Među njima nalazi se i šef odeljenja pulmologije Rade Tomić koji radi u čikaškoj bolnici “Nortvestern medisin” koja se nalazi u epicentru krize i brine o najvećem broju zaraženih u celom regionu Srednji zapad sve od Njujorka na Istočnoj do Los Anđelesa na zapadnoj obali, piše “Serbian tajms“.

Foto: PrintScreen/YouTube

Ovaj doktor srpskog porekla započeo je školovanje u Zagrebu, gde je 1989. završio Medicinski fakultet, a zatim 1992. na istom fakultetu specijalizirao hematologiju. Obrazovanje nastavlja u Čikagu gde je do 1998. radio prvo kao internista, a potom kao anesteziolog na Klinici Univerziteta Ilinois. Pulmologiju specijalizira 2004. godine na Univerzitetu Emori, a nakon toga i negu kritičnih pacijenata.

Već dugi niz godina radi na prestižnoj klinici za pulmologiju najveće čikaške bolnice “Nortvestern medisin”, na kojoj je postao i načelnik odeljenja za transplataciju pluća i brigu o teško obolelim pacijentima koji se nalaze u krajnjem stadijumu.

Đorđe koronu napao na Harvardu

Đorđa Bugarinovića (27) je životni put vodio od rodnog Beograda, preko Kanade do Sjedinjenih Američkih Država, a sada je na Harvardu gde se sa tamošnjim timom bori da podigne svest o pandemiji virusa COVID-19.

I pored velikog broja obaveza učestvuje u projektu Zdravstvene edukacije gde najnovije informacije o korona virusu distribuira zdravstvenim organizacijama i klinikama širom sveta. Za “Blic” je ranije podelio ista ona znanja koje Harvard daje medicinskim ustanovama i zdravstvenim radnicima na celoj planeti.

“Primarni fokus je širenje kritičnih informacija o COVID-19 koje se odnose na zdravlje srpskog stanovništva, a posebno onih sa povećanim rizikom koji nemaju neposredan pristup zdravstvenoj pomoći. Takodje verujemo da je u ovako teškim i nesigurnim vremenima od presudnog značaja pružiti tačne, proverene informacije i savete o koronavirusu široj javnosti. Razumljive i jednostavne informacije smo saželi u sedam dokumenata i preveli na preko 35 jezika, uključujući i srpski”, rekao je ovaj mladi lekar.

Srpski istraživač u Bostonu

Još jedan od naših ljudi koji radi na istraživanjima preko okeana je Nemanja Despot Marjanović srpski naučnik sa Broud instituta u Bostonu, koji je partner prestižnog američkog univerziteta Harvard i MIT je prethodnih meseci koristeći uzorke pacijenata iz celog sveta, učestvovao u istaživanjima kako korona virus napada ljudski organizam.

“Čak tri vakcine protiv korona virusa su u trećoj fazi kliničkih studija i to je poslednja faza pre nego što se odobre. Mislim da ćemo do kraja godine imati vakcine odobrene za upotrebu”, rekao je on ranije.

Strašni tandem iz Vašingtona

Dvojac koji čine Miloš Miljković, hemato-onkolog na Nacionalnom institutu za rak u Betezdi, predrgađu Vašingtona i Nebojša Skorupan, nekadašnji polaznik Istraživačke stanice Petnica, koji specijalizira hemato-onkologiju na toj instituciji, na srpskom jeziku vode odličan nezavisni podkast , u kojem se bave svim temama vezanim za pandemiju virusa korona, uključujući i sve, trenutno ispitane, mogućnosti za lečenje Covid-19.

Ranije su u razgovoru za “Blic”, Miloš i Nebojša istakli da su analizirali relevantne izveštaje svetskih zdravstvenih institucija u nekoliko do sada primenjenih načina terapije, od primene leka “hlorokin” i njemu sličnog “hidroksihlorokvina” do serološke terapije, odnosno terapije antitelima iz krvne plazme pacijenata koji su preležali virus korona.

Revolucionarno otkriće dr Đukanovića

Doktor medicine u Sautemptonu (Engleska) profesor Ratko Đukanović je jedan od najboljih svetskih stručnjaka za astmu i hronične opstruktivne bolesti pluća, istraživač i naučnik, imunolog i pulmolog, osnivač i rukovodilac više odeljenja na poznatom univerzitetu.

Foto: PrintScreen/ YouTube/Fondazione Internazionale Menarini/Ratko Đukanović

Kako je ranije istakao nivo vitamina D u organizmu je u direktnoj vezi sa time da li će se pacijent izboriti sa koronom ili neće, a objasnio je i zašto je smrtnost u Srbiji bila mala u odnosu na neke druge zemlje.

“Sreća u nesreći jeste bila da u prvom mahu nije u Beogradu i Srbiji postojala ta tendencija da brzo intubiraju, da stavljaju pacijente na respirator. Zato je smrtnost bila relativno mala. Baš zato što nismo radili ono što su Italijani i Španci – istakao je ovaj stručnjak.

On je u prvi plan istaknut pre nekoliko dana zajedno sa još dvojicom profesora škole medicine Univerziteta Sautempton došao do “revolucionarnog otkrića” u tretmanu pacijenata obolelih od Kovida-19 i istovremeno postali milioneri.

Borba dr Veljkovića u Torinu

Naših stručnjaka, doktora i profesora ima širom sveta, jedan od njih je i u Italiji, za koju znamo svi kako je prošla u prvom udaru korona virusa.

Doktor Aleksandar Veljković (47), je intervencionistički pulmolog u Univerzitetskoj klinici “San Luiđi” u Orbasanu predgrađu Torina, a za “Blic” je govorio još na početku epidemije.

Njegova smena bloku sa zaraženim pacijentima traje šest sati preko dana, 12 sati noću. Za to vreme nema izlazaka napolje, ne skida se maska, ni vizir. U taj blok se ne unose telefoni, ključevi, satovi, sve ostavlja van da se na njih ne zakači virus.

Spasilac najmlađih u Italiji

Italijanski pedijatar onkolog dr Momčilo Janković jedan je od najpoznatijih sturčnjaka za dečju leukemiju u Evropi, koji je izlečio oko 2.000 malih pacijenata.

Foto: PrintScreen/YouTube/Doktor Momčilo Janković srpskog porekla mi

On nikada nije prekinuo emotivnu i profesionalnu vezu sa zemljom svog porekla i počasni je član SANU, a sa onkologijom se susreo prvo kao mlad lekar kada je lečio člana porodice od malignog oboljenja, a zatim je i sam postao pacijent nakon sto mu je dijagnostikovan zloćudni tumor oka.

Pre četiri godine je penzionisan sa rukovodećeg mesta bolnice u italijanskom gradu Monca, ali nastavio je da leči i bodri svoje pacijente, kojima je pomagao i savetovao ih putem video poruka i u toku karantina zbog korona virusa.

Jedna od poruka bila je za odrasle kojima je dr Janković u toku pandemije savetovao da se ugledaju na decu jer je “njihova mirnoća zavidna”.

“Deca znaju da žive u sadašnjosti u potpunosti, ne dozvoljavaju sebi da ih budućnost ograničava i žive sadašnjost punim intenzitetom. Da smo od njih, naučili kako živeti, za vreme karantina i pandemije manje bismo strepili, manje strahovali i manje rizikovali stres”, poručio je dr Janković ranije za Tanjug.

Čudotvorka iz Amerike

Biografija Gordane Vunjak-Novaković je veoma bogata, a između ostalog ona je i prva Srpkinja koja je postala članica Nacionalne akademije nauka SAD, u kojoj se nalazi više od 300 Nobelovaca. Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada američke agencije za istraživanje u svemiru, NASA, ali i “Klemsonove nagrade”.

Foto: PrintScreen/YouTube

Njeno ime odjeknulo je u domaćim medijima nakon što je sa timovima naučnika sa univerziteta Kolumbija i Vanderbilt u Nešvilu uspeli da “ožive” pluća koja su ocenjena kao nepodobna za transplataciju i koja bi inače završila u medicinskom otpadu. To su učinili tako što su oštećeni organ povezali na kardiovaskularni sistem svinje i tako učinili da ona “prodišu”. Pluća su vrlo osetljiv organ i samo 20 posto njih nakon bude podobno za transplantaciju. Procenjuje se da bi nakon ovog otkrića taj broj mogao da bude dupliran.

Ovo otkriće došlo je u pravom trenutku s obzirom na pandemiju korona virusa koji posebno napada i ugrožava pluća.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More