Srpkinja zapevala usred Aja Sofije! “Ne damo svetinje” odjekivalo crkvom koja je pretvorena u džamiju! (VIDEO)

Foto: PrintScreen/ Tviter Marko Milačić
166

Zdanje Aja Sofije u Istanbulu, koje je vekovima bilo predmet sporenja između islama sa jedne strane i hrišćanstva sa druge, odlukom turskog državnog saveta pretvoreno je u džamiju. Pravoslavna crkvena zvona tužno zvone otkako je impozantnoj građevini u Istanbulu , nakon 86 godina vraćen status džamije.

Odluka predsednika Turske, Redžepa Tajipa Erdogana koji je omogućio osobama muslimanske veroispoveti da počev od 24. jula ovu velelepnu građevinu koriste kao bogomolju za ispovedanje svoje vere, naišla je na brojne osude, piše Serbiantimes.info.

Kritike od strane verskih i političkih vernika, koje su stizale na račun ove odluke, nisu previše uticale na predsednika koji je nastavio da pravda donešenu odluku, ističući da Turska ima pravo na nju.

S druge strane hrabra devojka, srpskog porekla se obrela usred Aja Sofije i anđeoskim glasom zapevala “Ne damo svetinje”. Ovaj snimak ubrzo se našao na društvenim mrežama nakon čega je usledilo veliko oduševljenje naroda sa naših prostora.

Crkva Svete Sofije je sagrađena 537. godine, a u džamiju pretvorena 1453, odmah pošto su trupe sultana Mehmeda Osvajača razorile, zauzele i opljačkale Konstantinopolj, današnji Istanbul.

Pet vekova kasnije, 1934. godine, tokom proevropske reforme Turske koju je predvodio Ataturk, pretvorena je u muzej, u želji da Turska postane sekularna. Od tada je Aja Sofija jedno od najpopularnijih turističkih mesta u Turskoj, sa više od 3,7 miliona posetilaca prošle godine i nalazi se na Spisku svetske kulturne baštine organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (Unesko).

Izvor Serbiantimes.info
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More