ZOVU SRBE DA SLAVE OLUJU I GOTOVINU! Oglasio se Dačić!

Foto: PrintScreen/YouTube
137

Pred ovogodišnju godišnjicu “Oluje” hrvatske vlasti otišle su i korak dalje u skandaloznim provokacijama, tražeći da na kninskoj tvrđavi ovoga puta progon 250.000 naših sunarodnika “slave” i – predstavnici Srba, pišu “Novosti”.

Ovaj nečuveni zahtev, adresiran na lidera Srba u Hrvatskoj Milorada Pupovca i novog potpredsednika hrvatske vlade Borisa Miloševića, uputio je niz političara iz Zagreba, uključujući i premijera i predsednika, Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića. Iza svega se, smatraju sagovornici “Novosti”, krije još jedan bezočni pokušaj da se “opere” hrvatska istorija i da se od “Oluje”, koja je bila udruženi zločinački poduhvat, napravi “veličanstvena pobeda”.

Kako “Novosti” nezvanično saznaju, o eventualnom dolasku predstavnika Srba u Hrvatskoj u Knin intenzivno se razgovara, a bila je to i jedna od tema susreta premijera i njegovog novog potpredsednika. Redovno se čuju i Plenković i Pupovac, koji je već najavio da će na 25-godišnjicu “Oluje” biti u selu Grubori, mestu stravičnog stradanja našeg naroda. U kancelariji hrvatskog predsednika kažu da ne žele da kalkulišu hoće li Pupovac i Milošević doći, ostavljajući njima da odluče, dok Milanović neće ići u Grubore.

S druge strane, dileme oko ovog nema u Srbiji, odakle poručuju da nijedan Srbin 5. avgusta ne bi smeo da bude u Kninu. Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da je zahtev za učešće Srba u proslavi etničkog čišćenja našeg naroda “neviđena politička provokacija”:

Zagreb traži da na proslavi “Oluje” prisustvuje Srbin iz Hrvatske, jer bi im tako bilo malo lakše na savesti. U Hrvatskoj je pre rata živelo 560.000 Srba, a sada ih je ostalo 180.000. Oni su izvršili etničko čišćenje sopstvene države i sproveli ono što je i bio cilj ustaškog pokreta.

I predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta smatra da nijedan častan Srbin ne može prisustvovati proslavi “Oluje”:

ODLIKOVANjA

Planirano je i da Milanović 4. avgusta preda odlikovanja devetorici ratnih zapovednika tokom akcije “Oluja”. Među njima su i bivši ministri odbrane Damir Krstičević i Ante Kotromanović, te Rahim Ademi, Đuro Dečak, Marijan Mareković, Miljenko Crnjac, Nojko Marinović, Luka Đanko i Vinko Vrbanac.

“Ovi pozivi predstavljaju brutalnu provokaciju i uvredu za proterane i ubijene Srbe. Pupovac i Milošević odlično znaju šta se svakog 5. avgusta proslavlja u Kninu – proterivanje 250.000 Srba i ubijanje 2.000 srpskih civila i vojnika. Milanovićeva izjava da samo mali deo srpskog naroda na “Oluju” gleda kao na katastrofu je bezočna laž, a njegova poruka da Hrvatska može biti ponosna na to kako je ova akcija planirana i odrađena samo potvrđuje da je i on verni sledbenik ratnog zločinca Franje Tuđmana, čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste države”.

Zbog situacije sa epidemijom virusa korona, govori ove godine neće biti održani na kninskoj tvrđavi, već u samom gradu, na centralnom Trgu Ante Starčevića. Prvi put, kako je najavljeno, govoriće general Ante Gotovina, kome je u Hagu suđeno za zločine počinjene tokom “Oluje”, ali je oslobođen.

“Nečuvena provokacija”, oglasio se Dačić povodom poziva Hrvata

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se nada da predstavnici Srba u Hrvatskoj neće ići na obeležavanje godišnjice operacije “Oluja”, piše “Tanjug”.

Dačić je za RTS rekao da se o tome nije konsultovao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da će to učiniti, kako bi usaglasili stavove, ali je istakao da smatra da je poziv Srbima da prisustvuju obeležavanju “Oluje” nečuvena politička provokacija.

Komentarišući izjavu potpredsednika hrvatske vlade Borisa Miloševića iz Samostalne demokratske srpske stranke da će odluku o odlasku na proslavu doneti najkasnije početkom sledeće nedelje, Dačić kaže da svako ima pravo na mišljenje, ali da smatra da odlazak predstavnika Srba ne bi bio u interesu Srba jer su Hrvatima Srbi potrebni da bi oprostili Oluju.

“Pošto sam čuo izjavu da je to žrtvovanje… To sigurno nije žrtvovanje za srpske interese, već više za interes Hrvata”, ocenio je Dačić.

Kaže da je Hrvatska zemlja koja je izvršila etničko čišćenje svojih građana, da je pre Oluje u toj zemlji živelo 560.000 Srba, a sada 180.000 i upitao “gde su ti Srbi”.

Hrvatski premijer i predsednik HDZ Andrej Plenković rekao je 27. jula da bi bilo “jako dobro i korisno” kada bi na obeležavanje godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” u Kninu došao i potpredsednik vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Boris Milošević i dodao da se razgovara o mogućnosti da ove godine predstavnici vlade obeleže i srpska stradanja.

Milošević je juče rekao da odluka o njegovom odlasku na proslavu godišnjice akcije “Oluja” još nije doneta, ali da je spreman na svaki gest koji bi poboljšao status srpske zajednice u Hrvatskoj i atmosferu u hrvatskom društvu.

Izvor Tanjug Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More