“To je bila krizna sutuacija”! Gordana Vunjak o svom eksperimentu!

Foto: PrintScreen/YouTube
250

Gordana Vunjak Novaković, profesorka Bioinžinjerstva i medicinskih nauka na Kolumbija univerzitetu, bila je današnja gošća emisije “Među nama”, sa kojom je novinarka Maja Nikolić razgovarala o eksperimentu u kojima su ljudska pluća oživljena uz pomoć svinjske krvi, na čemu je radila i naša profesorka, piše “Nova.rs”.

Odgovarajući na pitanje kako je sve počelo i koji je bio cilj, Novaković je rekla da je krenulo pre osam godina, i da su njene kolege tada došle da razgovaraju o tome da li ima neke mogućnosti da koristeći bioinženjerske tehnologije regenerišu pluća, koja oni svakodnevno odbacuju za transplataciju, zato što su nedovoljnog kvaliteta.

“To je krizna situacija, jer veoma veliki broj pacijenata ima transplataciju kao jedinu opciju jer se nalaze na krajnjem stadijumu različitih bolesti pluća. Prvi korak je bio da se napravi tim, bioinženjeri, hirurzi, patolozi, imunolozi, pulmonolozi, svi koji su nam bili potrebni, i počeli smo da gledamo šta može da se uradi da bi se ta pluća vratila u funkciju”, rekla je između ostalog Novaković.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More