Svetski poznat infektolog objasnio zašto vas rukavice ama baš nimalo ne štite od korona virusa

88

Nošenje rukavica nas neće zaštiti od korona virusa jer daju lažni osećaj sigurnosti, upozoravaju stručnjaci.

Dr Alison Bartlet, specijalista za zarazne bolesti na Univerzitetu u Čikagu rekla je da rukavice nisu ništa drugo nego lažni osećaj sigurnosti, prenosi “Telegraf”.

Iako SZO upozorava da je redovno pranje ruku najbolji način da se zaustavi širenje virusa, mnogi ljudi su počeli da nose i rukavice uz maske smatrajući da će tako smanjiti rizik od prenošenja.

Međutim, dr Bartlet smatra da je to besmisleno jer virus može preživeti na rukavicama ako njima dodirujete kontaminirane površine.

Dodala je da nošenje rukavica pruža “lažan osećaj sigurnosti” da su ruke zaštićene, a da “to uopšte nije slučaj”.

“Možda ćete se osećati zaštićenim zato što vaša koža ne dodiruje površine. Ali čim rukom dotaknete masku ili lice, to je kontaminacija bilo sa rukavicama, bilo bez njih”, istakla je.

Dr Bartlet kaže da je posebno opasno skidanje rukavica jer dok skidate rukavicu sa jedne ruke, druga slobodna ruka može lako dodirnuti drugu rukavicu pri skidanju.

S druge strane, ona ističe da bi široka upotreba rukavica od strane šire javnosti mogla da dovede do prevelikog trošenja zaliha za lekare.

Lekari pak, znaju procedure za pravilno skidanje rukavica tako da ne kontaminiraju ruke, te uredno peru ruke pre i posle nošenja i nose samo jedan set po pacijentu.

I SZO, ali i mnogi Centri za kontrolu i prevenciju bolesti upozorili su da rukavice “ne štite nužno od korona virusa i mogu dovoditi do širenja virusa”.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More