Posao u Nemačkoj za nekvalifikovane radnike sa Zapadnog Balkana

Foto: PrintScreen/YouTube
209

Nemačka bi uskoro trebalo da produži posebnu dozvolu koja omogućava dolazak ekonomskih migranata iz država Zapadnog Balkana. Šta to konkretno znači, odgovara advokat Kasima Rašidovića za DW.

“Tzv. Regulativa za Zapadni Balkan za nekvalifikovanu radnu snagu iz zemalja Zapadnog Balkana ne znači ništa posebno”, kaže advokat Kasim Rašidović i dodaje da “Pravila za Zapadni Balkan važe samo za njih, dakle one koji nemaju nikakvu priznatu diplomu, a žele da dođu da rade u Nemačkoj. Ali, važno je da znaju da za tu kategoriju kandidata Nemačka ambasada preko Zavoda za rad ovde u Nemačkoj prvo proverava da li ovde već postoji neko s tim zanimanjem. Pošto je situacija na nemačkom tržitu rada, posebno sada zbog korona-virusa, još komplikovanija jer je veliki broj nekvalifikovanih radnika ostao bez posla, očekujem da to neće ići tako lako”, kaže za DW Kasim Rašidović.

Rašidović nije preveliki optimista da će se tek tako davati ulazne vize jer nekvalifikovane radne snage ima i u Nemačkoj.

“Nemačka ambasada se nikako ne može zaobići. Bez ambasade se u Nemačku može doći samo kao turista. Za svaku drugu vrstu dolaska: spajanje porodice, studije, učenje jezika, traženje posla i slično, mora se odvijati preko nemačke Ambasade”, podseća Rašidović i onima koji planiraju da dođu i rade u Nemačkoj preporučuje “da se ne oslanjaju na kojekakve agencije koje obećavaju kule i gradove. Nijedna agencija niti najbolji advokat nemaju službenu saradnju sa Ambasadom u Sarajevu ili Beogradu iako se neki tako predstavljaju.”

Izvor DW
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More