Srbija na “crnoj listi” EU ali ovaj podatak ohrabruje!

Foto: Pixabay
1,028

Pogoršanje epidemiološke situacije u našoj zemlji zakomplikovalo je i putovanja, jer se Srbija našla na listi nebezbednih država, zbog čega je našim građanima onemogućeno da uđu u mnoge zemlje. Rampa za rampom se spušta, a nema naznaka da će bar neka da nam da “zeleno svetlo” u skorije vreme, piše “Blic”.

Prema poslednjim informacijama, ambasadori zemalja članica EU odlučili su da ne vrate Srbiju na listu zemalja kojima je na osnovu “bolje ili slične epidemiološke situacije” dozvoljeno putovanje u EU.

Čeka se 1. avgust, kada će ova odluka biti i ozvaničena, a tokom avgusta neće biti zasedanja ambasadora EU, pa će lista biti ažurirana po hitnom postupku samo u slučaju “drastične promene epidemiološke situacije” u nekoj od zemalja.

Nije sve tako crno! U neke zemlje možemo da uđemo, pod određenim uslovima

Ipak, kako je ova odluka EU na nivou preporuke članica, i dalje postoje one u koje naši državljani mogu da uđu, ali uz određene uslove. Tako je Srbiji odnedavno omogućeno da uđe u Bugarsku, a moguće je ući i na teritoriju Hrvatske, ali samo uz obavezan dvonedeljni karantin. Mađari su našu zemlju stavili na “žutu listu”, što znači da je uz karantin moguće i u ovu susednu zemlju putovati.

Kako je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić juče rekao, Evropska unija daje preporuke, a države članice same o tome odlučuju, ali da je jasno da nas još neće vratiti na listu bezbednih zemalja.

“Epidemiološka situacija nije takva da će nekoga vraćati na tu listu za slobodan ulazak, nego će, naprotiv, još neke zemlje skinuti sa te liste”, rekao je Dačić.

Šta je sa Grčkom?

Ono što u jeku letnje sezone sve najviše zanima jeste situacija sa Grčkom jer je još neizvesno da li će zabrana biti na snazi i posle 1. avgusta.

“Grci bi voleli da se to desi, ali za sada je epidemiološka situacija takva da se ne mogu brzo očekivati takve vesti”, napominje Dačić.

Premda je poslednjih dana broj novoobolelih u blagom padu, epidemiolozi naglašavaju da opuštanja nema i da je ovo prelomni trenutak. Oni dodaju da ako se svi budemo pridržavali mera, već do kraja avgusta bismo mogli da imamo “potpuno mirnu situaciju”.

Ukoliko se ove prognoze ostvare, to bi možda mogla da nam bude i karta za otvaranje granica, mada je, s obzirom na potpunu nepredvidivost ponašanja virusa, teško izvlačiti bilo kakve preuranjene zaključke.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More