Epidemiolog koji je preležao virus: Ako ne bude trajnog imuniteta, nema pomoći od vakcine

foto: Pixabay.com
58

Na ovako visokom temperaturama pravi je izazov nositi zaštitne maske, ali je to nešto što se mora. To je apel koji lekari šalju svakog dana, naročito ako morate da smanjite distancu na kojoj stojite sa svojim sagovornikom.

Epidemiolog i direktor Doma zdravlja “Aleksinac” dr Rodoljub Živadinović, epidemiolog, oboleo je od koronavirusa i prve simptome je osetio 29. marta. Prošlo je četiri meseca otkad se razboleo, ali još se nije potpuno oporavio. Živadinović je proveo 31 dan u bolnici, od čega 20 dana na intenzivnoj nezi.

“Bolest je teška i komplikovana. Počelo je sa nekim blagim simptomima. Nakon toga je krenulo sveopšte teško stanje, od visoke temperature, jakih bolova u zglobovima… Bilo je mnogo različitih epizoda. Jednog dana vam bude katastrofalno teško, sutradan vam bude bolje i vi pomislite da je krenulo izlečenje, kad se prekosutra vrati još gore stanje. Bilo je naporno u početku, a osmi dan je nastupilo stravično pogoršanje i već deveti dan sam bio na Infektivnoj klinici na lečenju. Bili su mi loši laboratorijski nalazi i svi ostali parametri, imao sam obostranu upalu pluća, prvo virusnu, a potom i bakterijsku. Lekari su mislili da ću doći do respiratora, ali na sreću, to se nije dogodilo”, kaže za TV Prvu dr Živadinović, čiji je grad postao novo žarište epidemije.

Kako je objasnio, mnogo iznenađenja ide uz ovaj virus i nijedna zaštita ne može da vas zaštiti u potpunosti.

Kaže da nije dokazano da od virusa obolevaju oni koji su ga već preležali, ali da su im dolazili slulajevi čija klinička slika liči na takvo nešto.

“Ako se pokaže da nema trajnog imuniteta od ove bolesti, kao što se sada sumnja, pitanje je da li će i vakcina moći da pruži duži imunitet. Nema logike takvo nešto očekivati. Više se nadam da će se naći neki lek. Evo SAD i Rusija stavljaju u promet neke lekove koji su bili prisutni, pa ćemo da vidimo kako će se to pokazati jer ovako kako stvari stoje, ne vidimo neku blistavu perspektivu.”

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More