Mozaik “Majka Srbija” simbol stradanja našeg naroda jedinstven je u otadžbini! (FOTO+VIDEO)

foto: Youtube Printscreen
210

Pored Crkve brvnare u Sečoj Reci nalazi se crkva Svetog Gergija čiji su temelji postavljeni 1900, a osvećena je 1925, prenosi portal “Serbian Times“.

Iznad ploča na severnoj strani ove crkve poznati akademski slikar i vajar Mihailo Milovanović, ratni slikar Vrhovne komande srpske vojske (1879-1941), naslikao je ženu u narodnoj nošnji koja na simboličan način predstavio stradanje Srbije i srpskog naroda.

Кompozicija ,,Majka Srbija” obnovljena je u mozaiku za Ilindan 2015. godine.

Svetiteljka na severnoj strani sečorečke crkve prikazana je u stojećem stavu sa raširenim rukama, u obliku krsta. Majka koja gubi sinove, muža, ali i dalje sa ponosom stoji kao čvrst oslonac porodice. Na delu se vidi jasna poruka koja se prenosi na posmatrača raznim simbolima.

Foto: Eparhija žička

Srpska majka, koja je stradala za svoj narod, prikazana je kao svetiteljka, sa oreolom. Na glavi joj se nalazi kruna, a iza tela je prikazan dvoglavi orao sa krilima koji predstavlja jedinstvo Crkve i države.

U svojim rukama svetiteljka drži lovorove vence (simbol večnosti, besmrtnosti i pobede) u kojima su ispisane godine rata 1912-1918. Na središnjem delu kompozicije su smeštene maslinove (maslina – simbol mira i Božije brige za ljude) i hrastove grančice (hrast – simbol snage i moći). Ispred svetiteljke su štit, na čijoj se crvenoj pozadini nalazi krst sa ocilima (simbol svetlosti). Iza štita se viore dve srpske zastave.

Srpska majka je prikazana u narodnoj nošnji, na čijim grudima blista krst. Na jeleku je prikazan nar, simvol stradanja. Ornamentalne motive prepoznajemo na pregači.

Foto: Eparhija žička

Cela kompozicija je oivičena narodnom šarom, takozvanim kornjačama, koje predstavljaju život. Ova predstava ostavlja snažan utisak na posmatrača, vraća nas u istoriju i podseća nas na veru, hrabrost i snagu naših predaka.

Srpska majka je obnovljena u tehnici mozaika da bi odolela vremenskim prilikama i ostala što duže da svedoči o istoriji Srbije budućim pokolenjima. Mozaik je izvela Marija Gajić sa svojim saradnicima, uz pomoć donacije ktitora Radmila Jevtovića.

Crtež je izveden na osnovu fotografije iz 1924. godine, kada je bilo i osvećenje: spomen-ploča, ikone „Svetog Georgija” i Srpske Majke.

Crkva Svetog Gergija u Sečoj Reci predstavlja duhovni stub sela opominjući današnja pokolenja na snagu molitve, vere i istine.

Izvor Serbian Times
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More