Tinejdžer vođa hakerske prevare! Preko Tviter naloga Bezosa,Maska i Gejtsa samo za jedan dan zaradio više od 100 hiljada dolara (FOTO)

FOTO: Printscreen/Youtube
136

Sedamnaestogodišnji Grem Klark iz Tampe sa Floride optužen je da stoji iza hakovanja više Tviter naloga, među kojim su najbogatiji čovek na svetu Džef Bezos, vlasnik “Tesle” Ilon Mask i osnivač “Majkorsofta” Bil Gejts.

Klark se tereti po 30 tačaka optužnice zbog prevara više ljudi širom SAD koje su povezane sa hakovanjem Tviter naloga poznatih i moćnih Amerikanaca 15. jula, prenosi AP.

Tužilac okruga Hilsborou Endru Voren rekao je da je namera optuženog bila krađa indentiteta poznatih ličnosti kako bi naveo žrtve da mu pošalju bitkoine na račune koji su sa njim povezani.

On je Klarka označio kao vođu hakerske prevare.

Prema rečima tužioca, samo za jedan dan Klarku je uplaćeno bitkoina u vrednosti većoj od 100.000 dolara.

Nekadašnji predsednik SAD Barak Obama takođe je bio na meti Grema Klarka, kao i predsednički kandidat demokrata Džo Bajden i Majkl Blumberg.

Klarka će državno tužilaštvo okruga Hilsborou procesuirati kao punoletnog jer zakon Floride omogućava da maloletnici budu optuženi kao odrasle osobe u slučajevima finansijske prevare.


Klark je uhapšen na Floridi u petak i ekspresno predat sudu, gde je suočen s 30 tačaka optužnice. Njegov sunarodnik Nima Fazeli (22) iz Orlanda optužen je kao pomagač, a devetnaestogodišnji Mejson Šepard iz Bognor Ridžisa (Engleska), kao saučesnik u prevari i napadu na Twitter.

Sudski dokumenti objavljeni u petak pokazuju kako su federalni agenti pronašli hakere praćenjem bitkoin transakcija i dobijanjem zapisa o njihovim onlajn četovima.

Federalna istraga

FBI i ministarstvo pravde SAD sproveli su opsežnu istragu u državi, locirali i uhapsili osumnjičenog u okrugu Hilsborou.

“U hakerskoj zajednici vlada mišljenje da napadi mogu da prođu nekažnjeno, bez posledica. Današnjom akcijom smo dokazali da nije tako”, saopštili su nadležni.

Iako je istragu predvodio FBI, a optužnica je zasnovana na federalnim krivičnim delima, Klarku će se suditi na Floridi, gde zakoni dozvoljavaju da i maloletnici odgovaraju kao odrasli.

Veruje se da su nadležni locirali optužene uz pomoć njihovih prepiski na Discordu i internet forumima, gde se okupljanju članovi hakerske zajednice. Na taj način, došli su i do njihovih IP adresa i identifikovali ih.

“Zaradili” 100.000 dolara

Podsećamo, u napadu na Twitter hakeri su preuzeli kontrolu nad nalozima poznatih političara, biznismena i kompanija, poput Baraka Obame, Džoa Bajdena, Džefa Bezosa, Ilona Maska, Bila Gejtsa, Ubera, Applea… i poslali seriju lažnih poruka.

Oni su ubedili žrtve da će za svaku sumu Bitcoina koju pošalju, dobiti dupli iznos! Na taj način, u kratkom periodu, “zaradili” su više od 100.000 dolara. Da nije bilo brze reakcije brokera kompanije Coinbase, cifra bi bila trostruko veća.

Twitter je saopštio da su hakeri započeli akciju telefonskim “fišing” (phishing) napadom, kako bi prevarili pojedine radnike kompanije i obezbedili pristup internim administratorskim alatima. Tako su golobradi mladići uspeli da izvedu najveći napad u istoriji ove popularne društvene mreže.

Ko je misteriozni “Kirk”?

Za sada nije poznato da li nadležni smatraju da je uhapšeni Grejem Klark misteriozni “Kirk”, koji je dvojici hakera ponudio da prodaju ukradene Twitter naloge na DarkWebu, ili je i on samo jedan od posrednika u ovoj triler priči.

Kao što smo već pisali, dvojica hakera kontaktirala su New York Times, ne dugo posle napada, kako bi objasnili svoju ulogu i ogradili se od Bitcoin prevare, koju je “Kirk”, navodno, samostalno organizovao.

Jedan od dvojice mladića, koji se novinarima predstavio nadimkom “Ever so anxious” i rekao da živi sa majkom u Engleskoj, zapravo je optuženi Mejson Šepard iz Bognor Ridžisa, prenosi Daily Mail.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More