Srbin na čelu tima koji je PRVI NA SVETU izveo OBOSTRANU TRANSPLANTACIJU PLUĆA kod zaraženih korona virusom!

foto:Youtube Printscreen
214

Borba protiv korona virusa, ne miruje ni na jednom kontinentu. Dok se naučnici u laboratorijama trude da naprave vakciju, doktori i medicinsko osoblje vode pravu “rovovsku” bitku za svaki život.

Američka javnost već dva dana slavi tim stručnjaka iz čikaške bolnice “Nortvestern memorijal”, koji su u julu mesecu, izveli dve uspešne transplantacije plućnih krila kod pacijenata kojima je COVID-19 sasvim uništio pluća.

A, razloga za ponos ima i Srbija, pošto se na čelu tima nalazio jedan Srbin, Rade Tomić, koji već godinama radi u pomenutoj bolnici.

Majra Ramirez (28) i Brajan Kuhuns (62) provodili su bolničke dane na respiratoru u jako teškom stanju. Naime, usled virusa korona, oba pacijenta su bila u kritičnom stanju, budući da im je COVID-19 zahvatio i bukvalno uništio oba plućna krila. Jedini spas za oba pacijenta bila je transplantacija, koja pre toga, kod pacijenata obolelih od zlokobnog virusa, nije vršena nigde u svetu.

Prvo je 5 juna 2020 godine. operisana Majra, da bi zatim, mesec dana nakon nje, 5. jula, bio operisan i Brajan. Obe transplantacije su uspešno izvedene.

Oba pacijenta su provela nedelju dana u COVID-u Jedinica intenzivne nege na ventilatoru i oksigenaciji ekstrakorporalne membrane, odnonso, na mašini za održavanje života koja pomaže pri radu srca i pluća.

Ramirez i Kuhns sada dišu samostalno bez dodatnog kiseonika i nastavljaju da postižu optimalan napredak, pokazujući da je transplantacija pluća spasilačka opcija za neke pacijente zaražene COVID-19 i koji za posledicu imaju teška oštećenja pluća.

“Maira i Brajan ne bi bili živi danas bez transplantacije pluća. COVID-19 im je potpuno uništio pluća i oni su bili u kritičnom stanju kada su ušliu postupak transplantacije, čineći transplantacije gotovo zastrašujućim poduhvatom. Međutim, naš tim za transplantaciju bio je posvećen da učini sve što je moguće da im spasi život i proveo je nedelje u pripremama. Procedura transplantacije zahtevala je ozbiljno koordinisan napor multidisciplinarnog hirurškog tima.

“Kada smo otvorili Majrine i Brajanove grudi, veliki deo njihovih pluća bio je nekrotičan i pod infekcijom. Teško oštećenje i upala pluća prouzrokovali su preopterećen rad srca, što je dodatno učinilo operaciju prilično složenom. Jedan pogrešan korak u operacionoj sali mogao je dovesti do katastrofalnih posledica. Ipak, uspeh ovih transplantacija naglašava da hirurške inovacije takođe mogu igrati važnu ulogu u spašavanju života kritično bolesnih pacijenata koji su zaraženi virusom COVID-19.”, rekao je za bolnički portal, Ankit Bharat, kardiotorakalni hirurg i direktor programa za transplantacjiu u bolnici “Nortvestern memorijal”.

Za bolnički portal govorio je i Rade Tomić koji je lično rukovodio transplantacijom plućnih krila kod Majre.

“Otkad smo izvršili prve poznate dvostruke transplantacije plućnih krila na zaraženima od virusa COVID-19 u Sjedinjenim Državama, program za transplantaciju pluća “Nortvestern memorijal” bolnice nudi smernice drugim transplantacijskim centrima širom sveta. Želimo da i drugi transplantacioni centri znaju da je – da – to je izazovno, ali može se obaviti i to bezbedno.

Ovaj doktor srpskog porekla započeo je školovanje u Zagrebu, gde je 1989. završio Medicinski fakultet, a zatim 1992. na istom fakultetu specijalizirao hematologiju. Obrazovanje nastavlja u Čikagu gde je do 1998. radio prvo kao internista, a potom kao anesteziolog na Klinici Univerziteta Ilinois. Pulmologiju specijalizira 2004. godine na Univerzitetu Emori, a nakon toga i negu kritičnih pacijenata.

 

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More