Grčka otvorila svoj prvi podvodni muzej u olupini antičkog broda

foto: Pixabay.com
62

Grčka je u subotu otvorila svoj prvi podvodni muzej, olupinu broda koji je prevozio hiljade amfora, kada je potonuo u Egejskom moru u petom veku pre nove ere, i koji će ronioci-amateri sada moći da istražuju.

Ministarka kulture Lina Mendoni prisustvovala je ceremoniji koja se odigravala na jednom brodu i ispod površine vode, uz učešće ronilaca.

Reč je o lokaciji kod ostrvca Peristera, nedaleko od ostrva Alonisos, i ona će biti otvorena za ronioce-amatere od 3. avgusta do 3. oktobra, dok će turistima koji ne rone biti omogućena virtuelna poseta u informacionom centru na Alonisosu.

“Olupina se nalazi na dubini od 21 do 28 metara nedaleko od Peristere i sadrži 3.000 do 4.000 amfora”, rekla je gradonačelnica Alonisosa Marija Agalu.

Kako je navedeno iz agencije za antikvitete, veliki brod je prevozio hiljade amfora s vinom sa Halkidikija do ostrva Skopelos, kada je 425. pre nove ere potonuo usled lošeg vremena.

“Amfore nam otkrivaju veličinu starog broda. To je bilo ogromno plovilo”, rekla je direktorka te agencije.

Amfore je 1985. otkrio jedan ribar. Većinom su bile neoštećene.

“Predstavljamo čovečanstvu potonuli Partenon”, rekao je guverner Tesalije, regiona kome Alonisos pripada.

Grčke vlasti žele da turistima koji rone omoguće pristup olupinama antičkih brodova na još četiri lokacije. Očekuje se da će dve grupe Britanaca u ponedeljak zaroniti do olupine kod Peris

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More