“Učini mi se uhvatila se velika riba, ali ne mrda”: Lovili ribu kod Ade Bojane, ono što u otkrili sve je iznenadilo

Vikipedija
311

Da je morsko dno južnog Jadrana bogato vrednim istorijskim tragovima, potvrđeno je i pre nekoliko dana kada su dva ribara iz Ulcinja Ivo Knežević i Fikret Dermaja otkrili potopljen veliki brod u blizini Ade Bojane.

Ta baština ulcinjskog podmorja praktično je neistražena, pa niko ne može ni približno tačno da odredi koliko je brodova nastradalo na ovom prostoru što od prirodnih nepogoda, napada gusara, ili u ratnim okršajima, pišu Novosti.rs.

Iz kog perioda je pronađena olupina broda tek treba da se istražuje, a ono što se videlo među prvim zaronima jeste da je u pitanju borbeni brod.

Potopljeni brod bio je iznenađenje za dvojicu ribara koji već godinama izlovljavaju ribu baš na ovom području.

Običan ribarski dan, doneo je “ulov” neobičnog otkrića.

– Imam 50 godina života, a ribarstvom se bavim već 40. Počeo sam kao dečak da bacam mreže. Pored mesta gde smo pronašli olupinu broda, plovimo nekada i tri – četri puta dnevno. Toga dana, Ivo Knežević i ja bacili smo mrežu blizu potopljenog broda. Posle nekog vremena, učini mi se uhvatila se velika riba, ali ne mrda. Čudno mi bi. Vidim nešto tamno. Ne pomera se. Pozovemo još jednog druga, on zaroni kad dole, mreža se zakačila za deo potopljenog broda. To je bila sreća velika, priča za “Novosti” Fikret Dermaja.

Nakon što su bili sigurni da se na dnu mora nalazi veliki brod pozvali su nadležne institucije i obavestili ministarstvo.

Ubrzo zatim stigla je i ekipa ronilaca Regionalnog centra Bijela, kako bi obavili prva istraživanja, na inicijativu ministra poljoprivede i ruralnog razvoja Milutina Simovića.

Ronioci su potvrdili da je u pitanju fascinantno otkriće.

-To je olupina borbenog broda, vidljiva su i torpeda.

Još je rano govoriti koliko je brod star, ali je utvrđena dužina broda, oko 50 metara. Na osnovu prvih pregleda, izgleda da je brod potopljen u borbenim dejstvima, jer je primećena pukotina u blizini pramca, naveli su ronioci.

Slede dalja opsežna istraživanja, a pretpostavlja se da u unutrašnjosti broda se nalazi i naoružanje i municija.

Cilj je, svakako, istražiti svaki detalj, ukloniti naoružanje sa broda, i zaštiti lokalitet od devastatora.

Izvor Novosti.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More