Komesarijat za izbeglice i migracije o “Oluji”: Dan za sećanje i tugu, za parastose i sveće

Foto: PrintScreen/YouTube
41

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije saopštio je danas da je prošlo punih 25 godina od jednog od najtužniih događaja u modernoj istoriji kada je tokom vojne akcije “Oluja” iz krajeva u Hrvatskoj, u kojima su vekovima živeli, proterano više od 250.000 pripadnika srpskog naroda.

Ovo je dan za sećanje i tugu, za parastose i paljenje sveća i tugovanje za više od 1.700 poginulih i nestalih, od kojih se za 770 ni dan danas ne zna šta se sa njima desilo i gde im je grob, navodi Komesarijat.

Podeća da su ratovi 90-tih godina prošlog veka na prostoru nekadašnje Jugoslavije doveli do velikog talasa izbeglica iz krajeva bivše SFRJ u Srbiju. Utočište, sigurnost i novi život potražilo je blizu 618.000 Srba iz Hrvatske i BiH, a nakon bombardovanja 1999. i više od 200.000 interno raseljenih sa Kosova i Metohije.

I posle četvrt veka, navodi Komesarijat, nije se mnogo odmaklo u uspostavljanju klime poverenja pre svega znog činjenice da se Srbima proteranim iz Hrvatske ni posle toliko godina ne priznaju njihova imovinska i druga prava, a onaj mali broj njih koji se vratio, živi u atmosferi nacionalne netrpeljivosti.

“Uprkos tome što Srbi u Hrvatskoj danas imaju i svoje predstavnike u Vladi i Saboru, ostala su nerešena brojna pitanja: nije obnovljena uništena imovina, nije vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište srpskim vlasnicima, Republika Hrvatska nije sprovela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kojim se Srbima garantuje proporcionalna zastupljenost i zapošljavanje u organima državne uprave, policiji, pravosuđu i drugim javnim institucijama, nisu isplaćene penzije”.

Komesarijat za izbeglice i migracije je svih ovih godina radio kako na stambenom zbrinjavanju tako i ekonomskom osnaživanju izbeglica i interno raseljernih lica.

Država Srbija je najpre prihvatila više od 60.000 ljudi u 700 kolektivnih centara, koji su danas svi osim jednog zatvoreni, da bi tokom godina stambeno zbrinuala 22.330 porodica i ekonomski osnažila dodatnih 21.000 porodica, iz budžeta Srbije i obezbeđenih donatorskih sredstava.

Kroz Regionalni stambeni program, koji je u punom zamahu, do sada je krov nad glavom obezbedio za više od 5.000 porodica, završene su zgrade u 33 lokalne samouprave, a gradilišta su otvorena u još 20 opština i gradova.

Useljen je 1.361 stan, dodeljeno 1.865 paketa građevinskog materijala, izgrađeno 290 montažnih kuća i kupljena 1.344 seoska domaćinstva za izbeglice iz BiH i Hrvatske.

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije zahvalio se svim donatorima i međunarodnim organizacijama na dodeljenim sredstvima za rešavanje stambenih potreba izbeglica, ali napominje da se ne smeju zaboraviti nerešena otvorena pitanja koja otežavaju postizanje trajnih rešenja za izbegličku populaciju, kao i stambene potrebe i nerešena druga pitanja više od 200.000 interno raseljenih sa Kosova i Metohije.

Republika Srbija, kaže se u saopŠtenju, smatra da nastavak aktivnosti na sprovođenju aneksa E i G Sporazuma o sukcesiji ima visok prioritet, kao i ostale aktivnosti koje vode rešavanju izbegličkih problema. U tom smislu očekujemo dalju podršku međunarodne zajednice.

Pomen žrtvama biće održan 5. avgusta 2020. u 11 sati u Crkvi svetog Marka u Beogradu kao i u mnogim mestima širom Srbije, naveo je Komesarijat.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More