SZO upozorila: “Nemamo konačno rešenje za virus u ovom trenutku, a možda ga nikada ni ne bude”

(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
50

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) danas je upozorila da možda nikada neće biti pouzdanog leka protiv korona virusa, iako se svi nadaju spasonosnoj vakcini protiv virusa od kojeg su obolele desetine miliona ljudi.

“Nemamo konačno rešenje za virus u ovom trenutku, a možda ga nikada ni ne bude”, upozorio je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus, preneo je Rojters.

Tedros i direktor SZO za vanredne programe Majk Rajan pozvali su sve nacije da strogo sprovode zdravstvene mere kao što su nošenje maski, socijalno distanciranje, pranje ruku i testiranje.

“Poruka ljudima i vladama je jasna: “Uradite sve”, rekao je Tedros na brifingu u Ženevi.

On je rekao da maske treba da postanu simbol solidarnosti širom sveta.

Rajan je rekao da zemlje sa visokim stepenom transmisije uključujući Brazil i Indiju, treba da vode veliku bitku.

“Izlaz je dugoročna i stalna posvećenost”, istakao je on.

Zvaničnici SZO su naveli da se istraživački tim SZO, koji je upućen u Kinu odakle je virus potekao, još nije vratio.

SZO: Majke treba da doje i kad imaju kovid-19

Majke bi trebalo da doje svoje bebe čak i ako imaju kovid-19, rekao je danas direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanam Gebrejezus, pošto koristi nadmašuju rizik od infekcije.

“SZO preporučuje da se majke kod kojih se sumnja na bolest ili je potvrđen kovid-19 ohrabre isto kao i sve druge majke da započnu ili nastave da doje”, rekao je Tedros na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Budući da svet obeležava nedelju svesti o dojenju, Tedros je u kontekstu aktuelne pandemije rekao da mnoge prednosti dojenja za novorođenčad i decu značajno prevazilaze potencijalni rizik od infekcije kovidom-19.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More