Legenda o zakopanoj crkvi i zlatu: Mesto koje vekovima čuva pravoslavlje

foto:Pixabay.com
57

Na Gornjoj Trusini, na samoj granici berkovićke i nevesinjske opštine u Republici Srpskoj, nalazi se mesto Straževica, za koje su vezane brojne legende i gde se vekovima čuva pravoslavlje.

Smatra se da je tamo zakopana crkva na čijim ostacima se i danas služe svete liturgije. Straževica okuplja brojne vernike, gde posebno u letnim mesecima “ožive” priče o crkvi, istoriji, zakopanom zlatu…

Na najvetrovitijoj hercegovačkoj uzvisini, u nestvarnom pejzažu krasa, krije se Straževica, koja krije priču o svojoj istoriji.

Pretpostavlja se da je tu postojala crkva koja je u doba Turaka zatrpana drvljem i kamenjem. Kad se našla pod zemljom počela je da se ispreda priča i legenda da su u crkvi zakopana tri ćupa – sa zlatom, mesom i prosom.

Vekovima se čuva i pamti ova legenda, kao i priče da su se loše proveli svi koji su pokušali otkopati blago.

“Godine 1939. pokušavali su da otkopaju blago, ali je duvao toliko jak vetar da nisu uspeli. Ni naredni pokušaj nije urodio plodom, a tragovi kopanja vide se i danas”, kaže Ranko Lučić iz Berkovića, prenosi RTRS. Straževica čuva legendu, ali, što je još važnije, vekovima čuva pravoslavlje.

Meštani ovog kraja dolaze ovde na svetu liturgiju, druge nedelje po Petrovdanu.

“U spomen stare crkve koja je srušena, održava se sveta liturgija drugu nedelju po Petrovom danu. Tada se u slavu Božiju okupi omladina iz Dabra i Nevesinja”, kaže Trebinjac Pero Duka, prenosi Sputnik.

Za narod Berkovića i Nevesinja, Starževica je sveto mesto, koje rado posećuju, posebno u lenjim mesecima. Ispod vrha u stenama je mali izvor, čija se voda, smatra lekovitom.

Svi koji se popnu do ovog mesta, gde se sudaraju istorija i mistika, obiđu i Šuplji kamen, nedaleko od izvora. Prema predanju, prolaskom tri puta oko tog mesta svaka želja biće ispunjena.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More