Miroljub i Mirjana su se vratili iz Sidneja i uložili u srpski turizam

Vikipedija
78

Miroljubu Tariću i prezime otkriva poreklo, potekao je sa Tare, a njegova supruga Mirjana je iz rodne Župe, tačnije Aleksandrovca. Sa njima razgovaramo na terasi njihove, za goste tek otvorene, luksuzne vile od tridesetak apartmana koja poseduje i sve ostalo što podrazumeva visoku kategoriju, piše Politika.rs. Vila je ispod Goča, na lokaciji Sunčev breg, odakle pogled puca sve do Zapadne Morave i okolnih brda. Pitamo Miroljuba otkuda baš sada, u vreme ograničenog kretanja i druženja, da se upuste u ugostiteljstvo i turizam.

– Kad sam pre koju godinu pitao poznavaoce o stanju u vrnjačkom turizmu, rečeno mi je da se u najvećem delu godine teško dolazi do slobodnog kreveta. Uložili smo u ovu građevinu oko dva miliona evra, a znao sam da ta situacija neće uvek trajati. Ali, nije nam prvi put da rizikujemo i radom postignemo uspeh – kaže Miroljub.

Zanimljiva je ta njihova životna priča. Ukratko, moglo bi se reći da su zaradu stečenu u inostranstvu trgujući srpskim proizvodima vratili u Srbiju, a da Miroljub, kao retko ko ovde, nije od roditelja svoje supruge otuđio imovinu stečenu kao zet, nego ju je uvećao i ulepšao.

Njih dvoje su se upoznali u Beogradu, na studijama sedamdesetih godina prošlog veka. On je studirao na FON-u, a ona prava, pa su ljubav brzo krunisali brakom, u prvom semestru Mirjaninih studija. No, kad su završili pomenute fakultete, ona se bavila advokaturom, a on radio kao privatnik – trgovao šećerom. Tim proizvodom snabdevao je lanac robnih kuća „Beograd” sve dok nisu došle teške devedesete godine. I, poput mnogih, i Tarići se sele u inostranstvo, odlaze najpre daleko, u Južnu Afriku, pa odlučuju da žive u Johanesburgu.

– Srbija je bila pod sankcijama, ali i Južnoafrička Republika, pa smo i tamo probali sa šećerom. Nije išlo, a onda sticajem okolnosti, krenemo da tu trgujemo nameštajem. Prvi, drugi, treći kontejner „Simpovih” proizvoda teško se prodavao, ali nije nam manjkala upornost, pa smo posao polako razvijali, i to radili devet godina. Tamo smo čak došli i do toga da otvorimo fabriku kako bi pomenute proizvode, zbog manjih troškova, tu sklapali. Ali, pred samu olimpijadu doznajemo da bi posao bio još unosniji u Australiji i odlazimo u Sidnej, gde su nas kupci, jednostavno rečeno, dočekali pitanjem – gde ste bili i ranije? Tako je posao sa „Simpovim” nameštajem i tu brzo procvetao. Međutim, našem mentalitetu ne odgovara ta skučenost, ta teskoba… Zato 2008. godine odlučujemo da se vratimo u Srbiju, da uz druženje i srpski humor napunimo baterije, a naše troje dece su, po okončanju studija, ostali van Srbije. I, sada su jedan sin i kćerka u Sidneju, a drugi sin je u Londonu – priča Miroljub Tarić.

Ne skriva početno razočarenje pri povratku, jer se, tvrdi, i Srbija promenila u poslovnim, prijateljskim i komšijskim odnosima. Ipak, dvoje Tarića su najpre u Beogradu sazidali zgradu i svih trideset stanova prodali našim ljudima, njihovim poznanicima i prijateljima koji još žive i rade u Australiji. Ali, ne uspevaju u svom projektu proizvodnje hrane, uzgoja bikova…

– Znate, i na Zapadu ima korupcije, ali vam tamo uzmu novac da bi vam nešto brže završili, a ovde najčešće izmišljaju smetnje da bi dobili čast – kaže, pomalo u šali, Miroljub.

I posle svega odlučuju da budu „svoji na svome”. Zato ruše kuću koju su na pomenutoj lokaciji u Vrnjačkoj Banji imali Mirjanini roditelji i tu podižu pomenutu vilu, verujući u bolje dane za srpski turizam.

– Mora tako biti, vidite ovu reku Moravu. Ona bi u Australiji bila „sveta reka”, a ovde, u tom pogledu, još je nedovoljno iskorišćena – kaže naš sagovornik Miroljub Tarić, iz sveta, a poreklom sa Tare.

Izvor Politika.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More