Bez popuštanja mera u Srbiji! Kisić otkrila kada se očekuje vakcina!

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
74

Strože preventivne mere donete prošlog meseca kako bi se sprečilo širenje korona virusa, ostaju na snazi do daljeg, poručila je danas zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

“Vidimo da imaju efekta i mere ostaju do daljeg”, rekla je Kisić Tepavčevićeva na pres konferenciji odgovarajući na pitanja novinara da li mere donete pre oko mesec dana, među kojima i ograničenje rada ugostiteljskih objekata, ostaju na snazi, odnosno da li je štab o tome razgovarao.

Kada je reč o starosti pacijenata na respiratorima, ona je rekla da te podatke nema, ali da se poslednjih nedelja beleži pomeranje uzrasne grupe ka starijim, a pokazuje se ono na šta su lekari apelovali – ukoliko stariji obole, po pravilu je veća verovatnoća za komplikacije i mehaničku ventalicuju.

Dodala je da među umrlima u ovom momentu najviših starije osobe.

Upitana za ustanove socijalne zaštite, Kisić Tepavčevićeva je rekla da je i u njima registrovan određeni broj obolelih, među korisnicima i zaposlenima, a da je taj broj nešto manji nego u prvom talasu.

“To su ustanove gde se najstrože primenjuju preventivne mere. Poučeni iskustvom iz Niša, šta može da se desi ako virus uđe u domove za stare – da se rapidno širi, da je velika verovatnoća teških kliničkih slika i smrtnosti, svi moramo da učinimo sve da sačuvamo najstarije”, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Zamenik direktora Instituta “Batut” Darija Kisić-Tepavčević izjavila je da će se u Srbiji koristiti ona vakcina za kovid koja će ispunjavati sve bezbednosne protokole i kriterijume, ali je naglasila da u ovom momentu nije napravljena nijedna vakcina, niti je će u dogledno vreme biti u fazi da se koristi.

Na pitanje da li će o izboru vakcine za Srbiju odlučivati Krizni štab ili političari, a uz opasku da su vakcinu do sada najavljivali samo političari, dok su stručnjaci bili oprezni, Kisić-Tepavčević je napominje da je pitanje imunizacije javno zdrastveno pitanje i isključivo javno zdravstveno.

“Kada, kako i u kom momentu, da li preporučeno ili obavezno će biti korišćena određena vakcina o tome postoji jasan protokol koji je baziran na štrunčnim elementima i potrebama za imunizacijom. Drugi kriterijum ne dolazi u obzir”, naglasila je. Kako je navela, kada je u pitanju vakcina za kovid-19, iako je velika trka određenih država da naprave što bezbedniju i efikasniju vakcinu, u ovom momentu nijedna nije napravljena niti je u fazi da bi mogla da se koristi u dogledno vreme. “Ono što treba da bude svima jasno je da su sve vakcine koje se koriste kod nas prošle sve bezbednosne kontrole i to su vakcine koje se upotrebljavaju i u svim zemljama, a pre svega u zemljama EU”, objašnjava. Nijedna vakcina, kazala je, bez obzira za koju bolest, neće biti primljena ukoliklo nema sve odgovarajuće sertifikate, ne prođe sve procedure i kontrole naše Agencije za lekove i medicinska sredstva, te mora da bude efikasna i visoko bezbedna. Upitana kada bismo mogli da očekujemo vakcinu koja bi ispunjavala sve te kriterijume, Kisić-Tepavčević je kazala da niko ne može tačno da odredi vreme jer nijedna vakcina do sada nije prošla sve faze ispitivanja.

Kaže, međutim, da i kad se proivede nabavka nije jednostavna.

“Kada procenjujemo potrebe i količine i sa raspisivanjem tendera to je procedura koja se radi godinu dana unapred, ništa ne može unapred. Kad je u pitanju kovid sve je specifično, ali nije to nešto što se broji danima, usudila bih se da kažem i mesecima”, dodala je ona. “Svi se nadamo do kraja godine, ali u ovom momentu ne možemo da kažemo da je to nešto izvesno iako se nade polažu u dve do tri farmaceutske kuće koje se nalaze pri kraju istraživanja”, zaključila je Kisić-Tepavčević.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More