Čuvajte se “drumske mafije” na srpskim putevima! Izazivaju namerno nesreće, AMSS apelovao na vozače!

Foto: ScreenShot/AMSS kamere uživo
57

Tokom prošlog vikenda ekipe AMSS-a su na deonicama puteva Republike Srbije pronašle opasne predmete koji direktno ugrožavaju živote vozača i putnika, a koje, kako kažu, namerno postavljaju pojedine privatne šlep službe radi sticanja materijalne koristi.

“Apelujemo na vozače da, ukoliko primete ovakve objekte na kolovozima ili postanu žrtve prevarnih radnji, odmah obaveste Ministarstvo unutrašnjih poslova ili direktno AMSS”, navodi se u saopštenju.

Opasni predmeti ovoga puta pronađeni su na deonici Ražanj-Niš, međutim kako su za “Blic” pojasnili, nije retkost da se ovakve situacije dešavaju i na drugim deonicama širom naše zemlje.

Suočen sa istim problemom u prethodnom periodu i radi zaštite života vozača i ugleda svojih inostranih partnera, AMSS je pokrenuo krivične postupke pred nadležnim sudovima protiv lica koja su na teritoriji Republike Srbije izazivali kvarove na automobilima i lažno se predstavljali kao ova firma ili regionalni partneri, na ovaj način obmanjujući domaće i strane državljane.

“Iskoristiće sezonu odmora i putovanja”

Generalni sekretar AMSS Milan Nikolić izjavio je danas da će takozvana “drumska mafija” pokušati da iskoristi sezonu letnjih odmora i putovanja i upozorio da se na putevima namerno podmeću predmeti kako bi se izazvala nesreća.

On je za televiziju Prva objasnio da se predmeti postavljaju tako da bi neko naleteo, a zatim se ti što su predmet postavili pojavljuju “kao neko ko rešava problem” i upozorio da takva lažna pomoć na putu zatim vozilo i vozača odvozi u servis kako bi naplatili stvarne ili fiktivne troškove kvara.

“To su različite metode, razrađene godinama. To su posipanje ulja, bušenje hladnjaka na benzinskim stanicama i u zaustavnim trakama. Koriste se i metalnim predmetima koji bi izbušili pneumatike, bave se i podizanjem tzv. češnjeva sa nadvožnjaka”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, vozači koji se kreću auto-putem od 120 kilometara na sat ne mogu da reaguju ni preko dana, a kamoli noću kada naiđu na takve prepreke na putu, kao i da vozačima to ne izgleda kao prevara i da su najčešće zadovoljni što su preživeli i on i saputnici.

“On tu iznenadnu pomoć doživi kao sreću u nesreći, pomoć prihvati ne sluteći da se radi o isplaniranom krivičnom delu. Odovoze ga u servis gde mu prijavljuju razne kvarove po enormnim cenama”, kazao je Nikolić i dodao da vozači shvate da je prevara tek kada čuju za cenu otklanjanja kvara.

Kako kaže, prevaranti tada zauzmu drugi stav i traže od 300 do 500 evra jer su obavili šlepanje i dijagnostiku.

Naveo je da je reč o uigranoj prevari koja se događa godinama, ali i u zemljama regiona i preporučio vozačima da se, ukoliko se nađu u takvoj situaciji, obrate policiji ili AMSS.

“Ne samo oni koji su u zamci, nego i oni koji primete da se nešto čudno dešava na auto-putu neka pozovu AMSS”, napomenuo je Nikolić i dodao da su žrtve više stranci nego građani Srbije, budući da se oni lakse snađu u takvim situacijama.

Kako bi vozači bili sigurni da će dobiti adekvatnu pomoć na putu ili proverili da li je određena šlep služba ovlašćeni partner AMSS-a, potrebno je da kontaktiraju operativni centar na broj 1987, gde mogu dobiti sve neophodne informacije i jasne instrukcije o daljem postupanju u skladu sa situacijom u kojoj se nalaze.

Vozači ovakve probleme mogu preduprediti i pre kretanja na put učlanjenjem u AMSS, čime se sprečava mogućnost navedenih manipulacija. Na ovaj način ovlašćena organizacija brine o vama na putu u Srbiji i u kontinentalnoj Evropi i besplatno organizuje pomoć na putu, šlepovanje ili popravku na licu mesta kako biste odmah nastavili svoju rutu.

Usluge Auto-moto saveza Srbije dostupne su svim vozačima 24/7 svakoga dana u godini, a pomoć na putu stiže u najkraćem mogućem roku na bilo kojoj lokaciji u zemlji.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More