“Da li si svesna”?! Srpska glumica iz Holivuda očitala lekciju Dua Lipi kao niko do sada!

Foto: PrintScreen YouTube
324

Glumica srpskog porekla Bojana Novaković (38) odgovorila je Dui Lipi (24), britanskoj pevačici poreklom sa Kosova na njen nedavni status koji propagira ideje o nezavisnom Kosovu i takozvanoj “Velikoj Albaniji”.

Naime, Dua je na društvenim mrežama objavila post u vidu mape “Velike Albanije” nazvavši je “autohtonom”, a usput je napala gigant “Apple” jer Kosovo na mapi nije označeno kao zasebna država, što i nije, piše “Telegraf”.

Bojana je objavila niz Instagram Storija u kojima je uputila jake poruke slavnoj pevačici:

“Draga Dua Lipa, nekoliko prijatelja mi je tražilo da ti odgovorim na objavu od pre nekoliko nedelja. Odlučila sam da sačekam da ne bih dolivala ulje na vatru u gorućoj situaciji, pa sam rešila danas da ti odgovorim”, započela je Bojana.

“Prvo, da rešimo dilemu oko Apple-a. Na njihovu sramotu, oni čak nisu ni prepoznali Kosovo na svojoj mapi. Ni kao provinciju, ni državu, niti kao nezavisnu republiku. To je problem. Ako nema Kosova, gde su naši manastiri, crkve i spomenici? Gde su tvoji roditelji rođeni? To je bolno za sve nas.

Svaka mapa koju sam videla u poslednjoj deceniji imala je Albaniju i Kosovo na sebi. Nemam ajfon i, kao veći deo sveta ne gledam u Apple mape, ali svi možemo da vidimo Kosovo, jer je tu.

Da li si svesna da zastava koju si objavila nije ni albanska ni kosovska? Ona koju si objavila je od države koja ne postoji, takozvane “velika Albanija”, koja je u stvari ideja spajanja 4 države u okolini – Grčke, Crne Gore, Makedonije i Srbije. To je simbol nacionalizma, fašizma i ksenofobije – dodala je Bojana, a zatim je uz niz storija objasnila zbog čega velika Albanija i samostalno Kosovo ne mogu da postoje.

Na kraju, želim da dodam da kao ponosna građanka našeg dela sveta, uvek sam srećna kada neko iz okoline stekne svetski uspeh. Veoma mi je drago da vidim tvoj uspeh i sigurna sam da su tvoji roditelji veoma ponosni. Imaš mnogo fanova iz Srbije (koji su bili veoma povređeni nakon tvoje objave, uključujući i obožavatelje iz Grčke, Makedonije i Crne Gore). Nadam se da ćeš razumeti dublje značenje simbola koje koristiš i da ćeš širiti samo etničku ljubav bez nacionalne mržnje”, zaključila je Bojana.

Inače, Bojana je rođena 17. novembra 1981. godine u Beogradu, gde je i živela do svoje sedme godine, kada se preselila u Australiju. Studirala je na koledžu u Sidneju, gde je 1999. godine bila student generacije, ali i na Nacionalnom institutu umetnosti, gde je diplomirala 2002. godine.

Pored glume, radi i kao prevodilac za srpski jezik. Dobitnica je nagrade Australijske akademije filmske i televizijske umetnosti za najbolju glavnu žensku ulogu u televizijskim serijama.

Osim što je igrala u brojnim filmovima i serijama holivudske produkcije, Bojana je igrala i u srpskim filmovima “Optimisti” i “Šišanje”.

Podsetimo, Bojana je osvojila Holivud igrajući s Melom Gibsonom u filmu “Ivica tame” i ulogom u filmu “Generation Um”, gde je glumila sa Kijanuom Rivsom.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More