Obeležavanje “Oluje” u Srbiji: Najtragičniji događaj u istoriji a “naša braća” Hrvati proslavljaju (FOTO)

FOTO TANJUG / INSTAGRAM"BUDUCNOSTSRBIJEAV"/ an *** Local Caption ***
59

Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji “Oluja” obeležava se večeras u Rači, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice RS Željke Cvijanovic, srpskog clana predsedništva BiH Milorada Dodika i patrijarha SPC Irineja, piše Tanjug.

Simbllično, Vučić i Brnabić sreli su se sa Dodikom i Cvijanović na pola mosta u Rači, gde patrijarh Irinej služi pomen nastradalim Srbima.

FOTO TANJUG / INSTAGRAM”BUDUCNOSTSRBIJEAV”/ an *** Local Caption ***

Nakon toga biće otkrivena spomen ploča, uz prigodan umetnički program, u znak sećanja na stradanje u “Oluji”, ove godine bez prisustva većeg broja ljudi, zbog epidemije korona virusa.

Obeležavanju u Rači, kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvuju deca iz kolone koja su pre 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i cežnji za zavicajem, vratili i poceli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

FOTO TANJUG / INSTAGRAM”BUDUCNOSTSRBIJEAV”/ an *** Local Caption ***

Medu njima je Anja Šimpraga, poslanica u Saboru, koja je prošle nedelje održala emotivan govor i izgovorila recenicu: “Pred vama stoji devojcica iz kolone”, dok su ostali predsednici opština ili zamenici predsednika opština u kojima Srbi imaju relativnu vecinu ili je u njima najveci broj Srba koji žive u Hrvatskoj.

Srbija i Republika Srpska šestu godinu zaredom zajedno obeležavaju veliku srpsku tragediju, progon 250.000 Srba iz Hrvatske, ponovo na istom mestu kao i prvi put, na mostu preko kojeg je najveći broj izbeglica na traktorima prešao Savu i ušao u Srbiju.

FOTO TANJUG / INSTAGRAM”BUDUCNOSTSRBIJEAV”/ an *** Local Caption ***

Patrijarh srpski Irinej rekao je da danas obležavamo tužan i tragičan događaj koji je doživeo naš nevini narod pre 25 godina i to ne od nekog dalekog i nepoznatog naroda, već od naroda koji govori istim jezikom i ima gotovo istu veru, piše Tanjug.

Patrijarh je nakon služenja pomena svim stradalim Srbima u akciji “Oluja” na mostu na Rači rekao da jedina krivica srpskog naroda koji je živeo u oblasti Hrvatske to što su to bili etnički Srbi i pravoslavni po veri.

“Tu je da nazovemo krivicom srpski narod platio hiljadama nevinih žrtava”, rekao je Irinej.

Kaže da je srpski narod plaćao cenu za svoje ime i veru životom još od 1941. godine i da je, na žalost, plaća i danas.

“Obležavamo 25 godina od strašnog stradanja, kada je preko ovog mosta prešlo 250.000 proteranog i unesrećenog srpskog naroda uglavnom nejači lišenog svojih domova i života najbližih, kao najtragičniji događaj u našoj istoriji, a naša braća Hrvati ga slave kao najveći trijumf u svojoj istoriji”, kazao je Irinej.

Patrijarh srpski podseća da su hrvatske vođe govorile da njihova država ne može da bude slobodna dok u njoj živi toliko Srba i da nastoje da Srbi nestanu.

Takođe, Irinej navodi da su Srbi u Hrvatskoj od 1941. do 1995. godine postali beznačajna manjina i da, iako su Srbi toliko postradali od Hrvata, treba da im kao pravoslavni hrišćani ne želimo nikakvo zlo, kao i da im oprostimo, ugledajući se na Isusa.

Patrijarh je naveo da predstavnici katoličke crkve u Hrvatskoj počevši od Jasenovca pa sve do Oluje kao da nisu videli i čuli krike nevinog poklanog srpskog naroda.

Dodaje da je bilo od strane njenih vernika glasova osude, ali da je to bilo od strane malih i neznatnih, ali da se njihov glas nije mogao, niti smeo čuti.

“Nažalost, katoličcka crkva ćuti i danas. Raduje nas što se neki rodoljubivi glasovi čuju sa vrha katoličke crkve”, naveo je patrijarh SPC.

Kaže da se molimo da se to zlo nikada ne ponovi, već da bude mir, ljubav i neka zavlada u čitavom svetu.

“Svima koji su bili žrtve tog velikog stradanja neka Gospod da ono što su svojom žrtvom zaslužuli i neka nas Gospod pomogne da se ujedinimo jedni sa drugima, jer kao mali narod možemo opstati samo kao ujedinjeni, a oni što nas rasrbljuju i razdvaju neka su daleko od nas”, poručio je on.

Naša snaga i moć je samo u jedinstvu, neka nam Gospod da to jedinstvo, dodao je on.

Dodik: Naša osveta za Oluju – život, sloboda i mir

Plan hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” bio je da u Hrvatskoj Srbi više ne postoje, njen cilj je bio da Srbi nestanu, ta akcija je bibla samo završni čin koji Hrvati i tadašnji predsednik Franjo Tudman nisu krili, izjavio je danas u Sremskoj Rači srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

“Oluja” je, poručio je Dodik povodom Dana sećanja na sve srpske žrtve, deo kontinuiteta progona Srba, koji je počeo još u prošlom veku.

Citirajući reči pesme Branka Chopića, koji je pisao o deci poginuloj u Drugom svetskom ratu, Dodik je poručio da su nas deca poginula u “Oluji” zavetovala da ne smemo da dozvolimo da se tako nešto nikad ne sme ponoviti bilo kojem srpskom detetu.

Poručio je da “naša osveta neće biti smrt”.

“Naša osveta su život, sloboda i mir, a to je snaga veća od svakog zla”, rekao je Dodik i istakao da je reka Sava bila svedok mnogih srpskih stradanja tokom vekova.

“Naša osveta je to što postoje Srbi koji su se i danas okupili da odaju poštu svojim žrtvama”, kazao je Dodik.

Vučić u Rači:Pomirenje da, poniženje nikada

Samo ujedinjeni možemo sve, razjedinjeni ne možemo ništa, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić na obeležavanju stradanja Srba u Hrvatskoj u operaciji “Oluja”, na mostu u Sremskoj Rači kojima su prognani došli u Srbiju.

Srpski predsednik je podsetio da Srbija i Republika Srpska od 2014. godine zajednički obeležavaju srpska stradnja, na šta je, ističe, ponosan.

Istakao je, obraćajući se narodu srpskom i građanima Srbije i Srpske, našim dičnim Krajšnicima, da od 2014. Srbija i Srpska zajednički obležava srpska stradanja i da je na to veoma ponosan.

“Dodik i ja smo to predložili, a srećan sam i ponosan sto vidim da je gotovo celokupan srpski narod rauzmeo značaj te ideje i zajedničkog rada i pokazuje da ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni ne možemo ništa, jer bili i bi mnogo slabi kao te 1995. godine”.

Vučić je istakao da je ponosan što nisu uspeli da nam zabrane da nosimo srpsko ime i prezime, jer Srbi sada u pravom smislu te reči imaju svoju slobodnu i nezavisnu državu, koja može da ustane u odbranu srpskih grobova i srpske budućnosti.

“Više agresije ne naziva intervencijama i kampanjama, a zločine protv našeg naroda incidentima i lošim iskustivma već pravim imenima”.

Takođe, zahvalan je Dodiku i svima u Srbiji što su razumeli da moramo da imamo poštovanje prema sebi i svom narodu, ali pokazujući poštovanje prema tuđim žtvama.

Srpski narode na zaboravi da niko više ne govori o gencidu u NDH nad srpskim narodom, poručio je Vučić.

Kaže da su napravili zid ćutanja u Jasenovcu na isprazne priče političke kome je dozvoljeno da položi cvet i stavi ustaških tablu u prečniku od nekoliko kilomemtara.

Napomenuo je da su Srbi zatirani samo zato što su Srbi i da su opusteli od Kozare do Prebilovaca, kao i da ni 10 godina posle Drugog svetskog rata nije bilo srpskog mladića stasalog za vojsku.

Bili su okrestrirani pokliči da su Srbi bili krivi za sve i da ta matrica je postavljena i teško ćemo je mi danas i sutra izmeniti, dodao je Vučić.

Ističe da imamo obavezu prema našoj deci u Srbiji i Srpskoj da to uradimo i da im istinom otvorimo oči, ali ne maštajući da ćemo promenit mišljenje sveta, jer u Hrvatskoj to nisu sami radili.

Predsednik Srbije naglašava da moramo, ne ćuteći o zločinima koji su i naši sunarodnici počinili, da ukažemo na sve užase koje su Srbi isksuili.

Kako je rekao, samo je mala i unižena Srbija kooja nema šansu za ekonomski i demografski oporavak bila prihvatljiva zapadnim silama i svima oko nas.

“Moramo da im pokažemo da u tim planovima nisu uspeli i da smo uspeli kao Srbija i Srpska da kažemo ”ne” lažima i da podignemo glavu i ne vređajući kažemo da Srbija živi i da neće nestati i neće nositi žig sramote koji su joj na čelo stavljali”.

Vučić je rekao da to nećemo dozvoliti ma kolikom cenom to plaćali.

Odgovarajući na pozive da se u ime pomirenja proslavi godišnjica Oluje, a time i stradanje Srba u Hrvatskoj, Vučić je rekao da Srbija nije nikog terala da prizna genocid, samo da pokaže pijetet prema srpskim žrtvama, onako kako je Srbija imala snage da ne prećuti zločine koje su počinili Srbi.

“Nismo vas terali nikada da priznajete genocid počinjen nad srpskim narodom što je nešto toliko očigledno, već smo samo tražili da pokažete pijetet prema sprskim žtvama. Ne morate ni lažne suze da pokazujete. Samo recite da znamo da je u Jasenovcu stradao ceo jedan narod, jer je nosio pogrešno prezime”.

Da se kaže da je u Jasenovcu stradao ceo narod, kao i u Jadovnu i Prebilovcima, samo zato što su nosili srpsko ime i prezime.

“Mi smo imali snage da kažemo, kada god su Srbi negde nešto učinili da to ne saktivamo”.

Zato, kaže, “nemojte da nas terate da slavimo zajedno sa vama ubijanje Srba i da govorimo da su to “veliki koraci napred”, kako bismo bili dobri Evropi.

Ova izbegla kolona, kaže, pokazuje kako je to bilo pre 25 godina i svedoči šta je prošao naš narod.

“Hoćete da slavimo da bi dobili aplauze u Evropi, da bi bili dobri njima. Nećemo da slavimo tragediju srpskog naroda i ubijanje sprskih civila, srpske dece…Srbija neće pristati nikada na takvo poniženje”, rekao je Vučić.

“Što se tiče onih koji ćute o najtežim zločinima iz Drugog svetskog rata i najtežem etiččkom čišćenju posle Drugog svetskog rata kakva je bila Oluja, naše je da im kažemo da mi pomirenje želimo i mir – uvek, pomirenje da, ali poniženje nikada”, poručio je Vučić.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More