Istraživači iz Kragujevca i Rijeke rade na softveru koji treba da predvidi razvoj korone kod pacijenata

Printscreen RTS.RS
49

Istraživači univerziteta u Kragujevcu i Rijeci zajedno rade na softveru koji uz pomoć mašinskog učenja i veštačke inteligencije treba da predvidi tok bolesti kod pacijenata sa kovidom 19. Na taj način lečenje bi bilo efikasnije, piše RTS.RS.

Projekat univerziteta u Kragujevcu i Rijeci „Upotreba metoda veštačke ineligencije i mašinskog učenja na smanjenje efekata kovida 19“, podrazumeva izradu softvera koji prati zdravstveno stanje obolelih od ove bolesti, ali omogućava i predviđanje daljeg toka bolesti.

Na osnovu rezultata, tj. medicinskih parametara koji su dobijeni od 50 pacijenata koji se u Kliničkom centru u Kragujevcu leče od kovida 19, 40 naučnika iz Rijeka i Kragujevca počelo je da radi na izradi softvera koji treba da predvidi kako će teći razvoj bolesti.

prof. dr Nenad Filipović, Printscreen RTS.RS

„Projekat je interdisciplinaran. Radi se o softveru, novom metodu koji koristi veštačku inteligenciju, a uzima u obzir sve podatke od pacijenata koji su već bili u bolnici i imali određenu kliničku sliku i na osnovu toga se pravi novo znanje koje bi trebalo da za nove pacijente predvidi razvoj bolesti“, rekao je prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu i rukovodilac Centra za bionženjering.

Profesor Zlatan Car sa Univerziteta u Rijeci ističe da su istraživačima izuzetno bitna dva elementa.

Prvi element, zbog kojeg su istraživačima u fokusu podaci iz Srednje Evrope je, kako kaže profesor Car, razvijanje modela za širenje ove pandemije jer je uočeno da postoje različiti načini širenja kovida u zavisnosti od socijalnih ponašanja u određenim državama i uvođenja različitih mera.

„Drugi element koji nam je bitan je personaliziran model za pojedinu osobu koja dođe sa određenim znakovima bolesti gde bi onda mogli raditi predikciju ponašanja te osobe, to jest koji oblik bolesti će razviti i koji je potencijalni outcome“, objasnio je profesor Car.

Profesor Zlatan Car, Foto: Printscreen RTS.RS

Projekat bi trebalo da se realizuje do kraja godine i on će zapravo dati alat lekarima da bolje razumeju koronavirus, a samim tim i da uspešnije leče obolele.

Ovo je jedini projekat iz Srbije u toj oblasti koji je dobio podršku Evropske unije i to u iznosu od 40.000 evra.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More