Kako Srbi pod koronom da se vrate u Nemačku

FOTO: Printscreen/RTS
390

Milan Čobanov, predsednik najveće srpske krovne organizacije Centralni savez Srba u Nemačkoj, javio nam je da ova zemlja uvodi novo pravilo ponašanja protiv korona virusa.

“Stanovnici Nemačke, koji se vraćaju iz država sa crne liste i sa lista sa pademijom obuhvaćenih područja, moraće da se ubuduće podvrgnu testu Covid – 19. To se odnosi na državljane Nemačke, kao i na strane državljane, koji žive u Nemačkoj i imaju regulisan boravak u toj zemlji kao što su i Srbi. Centrani savet Srba u Nemačkoj (ZSD) zbog toga preporučuje našim povratnicima, koji su godišnji odmor
proveli u Srbiji, da se strogo pridržavaju mera predviđenih za povrantike s godišnjeg odmora” – izjavio je za naš portal Milan Čobanov.

Rođen je u Subotici 1958. godine, a živi u Berlinu. Odrastao i školovao se u rodnom gradu. Sa roditeljima je došao u Nemačku 1969. godine. Čobanov je maturirao u Berlinskoj gimnaziji, a potom studirao publicističke nauke (1984) na Berlinskom univerzitetu, slavistiku, političke nauke i balkanologiju na fakultetima u Nemačkom, Bugarskoj, SFRJ i Mađarskoj.

Pet godina devedestih Milan Čobanov je radio kao reporter i moderator za Radio Televiziju Berlin (SFB/ARD), pet godina je bio rukovodilac više projekata Berlinskog Senata, pet godina je radio kao docent za odnose sa javnošćiu u (PR) na nemačkim privatnim akademijama i institutima. U 21. veku dvanaest godina je bio suvlasnik i direktor u nekoliko firmi. Danas radi kao savetnik za strateške odnose s javnošću. Iskreno priča o nemačkoj situaciji sa korona virusom., koja nije laka, jer danas ima 212.000 obolelih, 194.000 izlečenih i 9.232 mrtvih.

„U Nemačkoj ne postoji jedinstvena preporuka za zaštitu od korona pandemije, jer ova država ima 16 saveznih pokrajina, koje samostalno utvrđuju svoje mere zaštite građana. Te mere se stalno menjaju i prilagođavaju situaciji u svakoj od pokrajina. Zbog toga Nemci ne mogu da daju jedinstvenu preporuku za celu Nemačku za građane, koji se vraćaju iz Srbije. Ovo je i zvaničan stav Centralnog saveza Srba (ZSD). Građanima koji su svoj godšnji odmor proveli u Srbiji ,ZSD zbog toga preporučuje da se na vreme vrate u Nemačku i da se na ulasku u zemlju dobrovoljno testiraju. Građanima koji nisu testirani se preporučuje karantin od 14 dana i da se pri pojavi simptoma zaraze obavezno jave kod nadležne zdravstvene ustanove u mestu stanovanja” – ističe Čobanov.

Nemačke pokrajine su obezbedile besplatne testove na aerodromima, internacionalnim autobuskim stanicama, ali i na zemaljskim graničnim prelazima za putnike koji putuju kolima. U ZSD-e apeluju na naše povratnike da budu iskreni kod svojih izjava graničarima iz kojeg pravca putuju. To se odnosi prvenstveno za putnike, koji se autobusom ili kolima iz Srbije preko Mađarske i Austrije vraćaju za Nemačku.

„Doživljavamo da povratnici žele da izbegnu karantin, jer se plaše da će da izgube posao. Oni tako svesno u opasnost dovode svoje neposredno okruženje. Ako se ne testirani vrate na posao, oni će tako da ugroze i kolege s radnog mesta. Apelujemo na samodogovornost svakog pojednica u interesu cele zajednice“ – naglasava Milan Čobanov.

Milan Čobanov, srpski aktivista iz Berlina, foto: Privatna arhiva

Vredi mu verovati jer on je iskusan čovek, koji kao srpski aktivista odlično poznaje i nemačke i srpske prilike, ali i građane obe države. Bio je devedesetih direktor Jugoslovenskog kulturno-informativnog centra u Berlinu u kojem među ostalom gostuju Momo Kapor, Milovan Danojlić i Bora Đorđević. Već 16 godina je predstavnik naših građana u političkim istitucijama Berlina, nemačkim partijskim
odborima i nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima stranaca. Godine 2005. postaje član Pokrajinskog saveta za migracije i integracije pri Berlinskom Senatu. Već 2010. imenovan je u radno telo pri Predsedništvu Socijal-demokratske stranke Nemačke (SPD) za pitanja integracije stranaca.

Od 2010. godine Čobanov je bio delegat u Skupštini dijaspore Republike Srbije. Od 2011. je član Nacionalnog saveta za integracije pri vladi Savezne Republike Nemačke. Jedan je od osnivača i glavnih promotora Centralnog saveta Srba u Nemačkoj (ZSD) kao društveno-politicke platforme Srba doseljenika i njihovih potomaka.Jedan je od osnivača ZSD u Hamburgu 2006. godine. Skupština ZSD ga je 2014.
godine izabrala za predsenika. Radi na projektima privredne saradnje u IT sektoru i poljoprivredi između Nemačke i Srbije. Autor je brojnih polemičkih tekstova o srpskom pitanju u nemačkim medijima.

“Upravo sada, početkom avgusta završava se letnji školski raspust za prvu grupu saveznih pokrajina u Nemačkoj. Svaka od pokrajina ima svoj školski sistem, tako da se i letnji školski raspust u trajanju od šest sedmica, u terminu razlikuje od pokrajine do pokrajine. Sada se očekuje prvi talas povratnika s godišnjih odmora sa Zapadnog Balkana i Španije. Kako je na severu Nemačke već stvoreno žarišta
zaraze, pokrajinske vlade preventivnim merama žele da uspore širenje zaraze, koju bi turisti povratnici mogli da unesu u Nemačku” – upozorava Čobanov.

Jedna od mera zaštite srpskih povratnika je nemački karantin, koji se može izbeći ukoliko povratnik poseduje molekularno-biološki PCR test, koji nije stariji od 48 sati. PCR testovi iz Srbije priznaju se u Nemačkoj.

Čobanov procenjuje da danas u Srbiji mnogi članovi porodica čekaju povratak u Nemačku, jer su faktički bili “zarobljeni” u otadžbini. Naime, početkom marta ove godine u Nemačkoj je stupio na snagu Zakon o useljavanju. Kad je izbila pandemija korona virusa, mnogi državljani Srbije su bili prekinuti u nameri da dođu u Nemačku ili da dovedu članove svoju porodicu.

“Prema informacijama koje pristižu u naš savet, veliki broj članova srpskih i drugih porodica čeka da krene na put. Posle intervencije ZSD-a Nemačka ambasada u Beogradu omogućila je za više stotina putnika iz Srbije polete avionom za Nemačku. U ovom trenutku legalno u Nemačku mogu da putuju Srbi s nemačkim državljanstvom i srpski državljani, koji imaju regulisan boravak” – naglašava Milan Čobanov.

Spajanje porodice ili posete članova familije u Nemačkoj su bile više meseci onemogućene. Inicijativom ZSD-a i u saradnji s nemačkim Ministarstvom unutrašnjih poslova nađeno je resenje i za tu grupu ljudi. Odluka je stupila 1. avgusta 2020. na snagu . Članovi uže porodice mogu uz određene potvrde da putuju u Nemačku. To se odnosi na srodstvo prve linije, dakle na supružnike i maloletnu decu. Dokaz o braku ili srodstvu se prinosi internacionalnim izvodom iz knjige venčanih ili rođenih.

U ZSD-u naglašavaju da dokumenat mora biti overen s takozvanom „apostilom“, koja potvrđuje verodostojnost dokumenta. Overu dokumenta vrše sudovi opštine u kojoj je dokumenat izdat. Nemačka Pogranična policija je o tome već obaveštena.

ZSD posebno apeluje na državljane Srbije koji se nalaze u Nemačkoj, a koji još nemaju boravišno pravo u Nemačkoj ili ilegalno žive u Nemačkoj, da se ne ustručavaju, da pri pojavi simptoma zaraze, odmah zatraže pomoć kod nadležnih zdravstvenih ustanova.

„Imamo saznanja da se ljudi koji su „na crno“, odnosno ilegalno borave i rade u Nemačkoj, boje da se obrate za pomoć. Imaju strah da će morati da plate medicinisku uslugu ili da će biti deportovani za Srbiju. Oni se kriju i tako možda dalje sire zarazu. Njihov strah je neosnovan. Centrali savet Srba (ZSD) je od nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Ministarstva zdravlja, dobio potvrdu da će srpske osobe, koje nemaju regulisan boravak biti isto tako zbrinuti kao ostali građani“ – objašnjava Milan Čobanov.

Podsetimo da je prilikom izbijanja pandemije u martu ove godine više desetine hiljada srpskih državljana napustilo Nemačku. Prema proceni ZSD-a radilo se u velikom broju srpskih drzavljana, koji nisu imali regulisan boravak, a koji su pri izbijanju pandemije dobili otkaz na poslu i koji zbog njihovog ilegalnog statusa nisu bili zdravstveno ili socijalno osigurani.

Ne zna se danas tačan broj srpskih povratnike, legalnih ili ilegalnih žitelja iz Srbije u Nemačku, ali se pretpostavlja da se radi o nekoliko stotina hiljada ljudi, kojima su Centralni savet Srba i država Nemačka stvorili uslove za bezbedno putovanje.

Marko Lopušina

Izvor Našiusvetu.com
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More