Dr Nada Kapulica uporedila koronu i druge vrste: “Kovid 19 ruši sve principe i barijere”

Printscreen RTS.RS
63

Naš istaknuti virusolog prof. dr Nada Kuljić Kapulica se sa korona virusom srela osamdesetih godina. U pitanju je bio OC43 soj, koji izaziva samo blage infekcije, a evo šta kaže o novoj vrsti, daleko smrtonosnijoj, piše zena.blic.rs.

“Da ste me pitali na početku ove epidemije, odnosno, pandemije, ja bih rekla na osnovu svog znanja o korona virusima da će brzo nestati, da će nestati kao što su nestali SARS i MERS. Međutim, posle nekoliko meseci trajanja epidemije, i to epidemije koja se razbuktava poput vatre, moje mišljenje je da će on trajati, da će ga biti, da će u nekim mesecima biti češći, a nekim ređi“, rekla je prof. dr Nada Kuljić Kapulica koja je napomenula da se u ovom trenutku ne zna kada će se epidemija završiti jer Kovid-19 briše sve “barijere i principe”.

Dodala je da je soj OC43 koji je ona izučavala osamdesetih godina prošlog veka najaktivniji bio u proleće, nakon sezone gripa, a kada je uporedila prethodne vrste korone sa novom, aktuelnom, istakla je da, za razliku od ostalih koje je “teško održavati u laboratoriji ovaj virus raste kao trava u laboratorijskim uslovima.

“To znači da se u laboratorijama određenog kapaciteta, odnosno zaštite, on može brzo razmožavati pa možete radti eksperimente kakve želite”, objasnila je profesorka.

Izvor zena.blic.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More