Pomen u znak sećanja na žertve vojne akcija Oluja u manastiru Ostrog

foto:Youtube Printscreen
36

Srpski nacionalni savet Crne Gore, uz blagoslov mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, organizovao je danas pomen za više hiljada nevino stradalih tokom akcije “Oluja” sa područja Severne Dalmacije, Like, Korduna i Banije.

Pomen, koji je služio jeromonah Vladimir Palibrk, uz poštovanje svih propisanih mera Nacionalnog koordinacionog tela, održan je u Gornjem manastiru Ostrog, a pored organizatora, prisustvovao mu je i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, kao i jedan broj Srba iz Krajine koji su se 1995. godine doselili u Crnu Goru.

Jeromonah Palibrk je kazao da je progonstvo radi Hrista Boga trpio i Sveti Vasilije, ali da ga je Bog nagradio zbog njegovog trpljenja i dodao da su nastradali tokom akcije “Oluja” sada u Carstvu nebeskom, saopštilo je Srpsko nacionalni savjet.

Predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović naveo je da je ta organizacija zbog novonastale situacije u regionu i nemogućnosti da zajedno sa svojim sunarodnicima obeleži taj datum, odlučila da organizuje pomen u manastiru Ostrog i na taj način se seti svih stradalih Srba iz Krajine.

“Možda nas je i sam Sveti Vasilije Ostroški pozvao da ovde pomenemo sve mučenike koji su stradali potpuno nevini, da ovde obeležimo taj datum koji je za sve nas bio veoma neprijatan. Mi taj zločin pamtimo i verujemo da će ovo sabranje postati tradicionalno, da ćemo se ovde okupljati da uvek pomenemo i setimo se ovih mučenika”, naveo je Vuksanović.

Istakao je i da su danas tu da kažu da je Crna Gora bila srpska država i da je još uvek i država srpskog naroda.

“Za nas Srbi, ma gde živeli na zemaljskom šaru, nikada neće biti stranci, i to treba da znaju svi, i oni koji vode Crnu Goru i oni koji vode srpski narod“, kazao je Vuksanović.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović istakao je da je na pomen došao kako bi izrazio svoju molitvu za svu nevino pobijenu decu i nejač u zločinačkoj akciji Oluja.

“Srpski narod je Hristov narod, narod svetosavski, koji je uvek bio na putu ljubavi sve od svetoga kosovskoga mučenika cara Lazara. Mi ćemo se kao hrišćanski narod, sabran u ovoj svetinji, uvek sećati mučeničkog stradanja Srba iz Krajine i uvek pozivati na praštanje, ali istovremeno ne smemo i ne možemo da zaboravimo“, kazao je Božović.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More