Dijaspora najavila proteste širom sveta! Evo šta zahtevaju!

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC
209

Grupa Democracy4Serbia najavila je globalni protest dijaspore za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji.

Protest, koji će, kako je najavljeno biti održan 8. avgusta 2020. godine, u više od deset gradova širom sveta objediniće “ljude iz dijaspore i prijatelje širom sveta u globalni protest”.

Democracy4Serbia saopštila je da stoji uz nezavisnu lekarsku inicijativu “Ujedinjeni protiv kovida”, a kako navode, protestovaće zbog stalne zloupotrebe vlasti, policijske brutalnosti i upotrebe paralegalnih formacija, upotrebe suzavaca tokom pandemije, zatvaranja političkih zatvorenika, zbog negiranja slobode govora i validnosti izbora održanih 21. juna 2020. godine.

“Očekujemo da Ustavni sud Srbije odluči u skladu sa ustavom Republike Srbije u vezi sa žalbama priloženim ovom sudu, a koje dovode u pitanje legitimnost parlamenta. Apelujemo na međunarodnu pravnu zajednicu da reaguje na niz utvrđenih nepravilnosti u toku izbornog procesa u Srbiji 2020”, navodi se u saopštenju.

Oni traže puštanje na slobodu mirnih demonstranata koji su bespravno uhapšeni i osuđeni, kojima nije omogućeno pravično suđenje i podržavaju zahtev inicijative “Ujedinjeni protiv kovida” za nezavisnom istragom politički motivisanog rukovođenja zvaničnim informacijama COVID-19 slučajeva od strane Vlade Srbije.

Kako su naveli protesti će biti održani u Amsterdamu, Briselu (online), Berlinu, Bostonu, Cirihu, Hamburgu, Helsinkiju, Londonu, Njujorku, Oslou, Parizu, Pragu, Vankuveru.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More