Mejri iz Amerike korona uništila pluća a onda joj je život spasio SRPSKI HIRURG!

FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC/
165

Majra Ramirez (25) imala je dvostruku transplataciju plućnih krila, nakon što joj je korona virus potpuno uništio pluća. Bila je na ivici života i smrti, a upravo joj je operacija, predvođena našim hirurgom, Radetom Tomićem, spasila život.

Majra je bila zdrava devojka koja se pridržavala svih propisanih mera.

Ovo je njena ispovest:

“Radila sam od kuće, nisam izlazila nikuda i pridržavala sam se mera predostrožnosti. Nisam čak ni šetala svog psa. Ovaj virus je stvaran, nije obmana. Dogodilo se meni, može se dogoditi svima”, započinje priču Majra.

Ona je hospitalizovana u bolnici Nortvestern Memorijal Hospital u Čikagu 26. aprila. Nedugo nakon što je primljena u bolnicu njeno stanje se pogoršalo i priključena je na respirator.

“Otišla sam u urgentni centar, sve se odigralo tako brzo. Uradili su mi analize, moj nivo kiseonika je bio vrlo nizak. Za samo deset minuta, imala sam samo nekoliko minuta da kontaktiram svoju porodicu da im kažem da ću biti priključena na respirator. Svega što se sećam jeste da sam uspavana i priključena na respirator. I onda sledi šest nedelja potpune noćne more”, kaže Mejra.

Koronaviris je potpuno uništio njena pluća i organe, a jedini izlaz bila je transplatacija koja je izvršena 5.juna 2020.

“Predstavili su mi opciju transplatacije pluća jer su moja bila nepopravljivo oštećena. I to je bila jedina opcija za mene. Nije bilo ničeg drigog što bi oni mogli da urade. Moji drugi organi počeli su da otkazuju takođe. 48 sati kasnije obavili su mi translplataciju pluća. Nisam imala predstavu o tome. Znala sam da samo u bolnici i kada sam pogledala sebe nisam mogla da se prepoznam. Nisam mogla da pričam, jedva da sam mogla da pomerim prst. Mnogo me je sve bolelo. Bila sam jako zbunjena. Žedna. Sećam se da sam samo htela vodu da pijem. Izgubila sam dosta kognitivnih i fizičkih sposobnosti”, priča ova mlada devojka koja je proživela pakao.

Naš doktor, Rade Tomić, lično je rukovodio transplataciju plućnih krila kod Majre.

“Otkad smo izvršili prve transplatacije plućnih krila u SAD na zaraženima od Covid -19, bolnica Novestern nudi  smernice drugim transplatacijskim centrima širom sveta”, rekao je doktor Tomić.

 

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More